/ Produkter / Ekologiska Fröer / Chia

Chia är ett litet frö som är mycket användbart. Googlar man idag på ”recept chia” får man 463 000 träffar. Chiafrön har utropats till den nya supermaten men de har ätits i flera tusen år.

Chiafrön kommer från Mexikansk chiasalvia som heter Salvia hispanica på latin. Släktnamnet Salvia kommer från det latinska ordet salvare, som betyder "rädda" eller "frälsa" och syftar på släktingen kryddsalvians urgamla användning och goda rykte som medicinalväxt.

Chia härstammar från Mexiko och Guatemala. Den odlades redan för flera tusen år sedan och var viktig för aztekerna och mayaindianerna - både som föda och medicin. Ett ursprungsfolk i Mexiko är än idag världens bästa långdistanslöpare, och som av ett sammanträffande äter de chiafrön.

Chia är särskilt rikt på olika B-vitaminer och mineralämnen. Den innehåller också den sorts fetter som Livsmedelsverket anser att de flesta behöver få i sig mer av. Fibrer, protein och antioxidanter finns det också i fröerna. Dessutom är de glutenfria.

Eftersom chia smakar nästan ingenting kan den strösslas över eller blandas i praktiskt taget vad som helst när du bakar, lagar mat eller gör dig en smoothie. Om fröet blötläggs kan det absorbera upp till tio gånger sin egen vikt av vätskan. Det bildas då en saftig geléhinna, perfekt för en pudding eller bärkräm.

Du behöver inga stora mängder för att piffa till recepten med detta pyttelilla frö. Med maxintaget på 15 g per dag - och det är mycket, ungefär 1 ½ matsked - räcker vår burk på 600 g i 40 dagar. Lika länge som det regnade under syndafallet, då när Noa byggde en ark. En burk chiafrön skulle förresten kunna suga upp 6 liter regnvatten. Men det är väl bättre att äta dem, eller hur?

Sortera på:
Ekologiska Chiafrön, 600 g
100 % ekologiska chiafrön. 
Glutenfria och fiberrika.
109 kr