Produkter / Gurkmeja



Den lysande gulorange färgen hos gurkmejans rot förundrade Marco Polo som beskrev växten år 1280. Då hade roten redan använts i flera tusen år som krydda, färgämne och medicin i Sydostasien.

På många språk kallas gurkmejan ”gul rot” rätt och slätt. På sanskrit har den åtminstone 53 olika namn, exempelvis jayanti (en som vinner över sjukdomar) och survanavara (som uppvisar gyllene färg).

Gurkmeja, Curcuma longa, är en tropisk växt släkt med ingefära. Jordstammen kokas, torkas och mals till ett pulver. Smaken i sig är mild och svagt bitter. De flesta har ätit den i indiska curryrätter där den ger kryddblandningen dess karakteristiska färg. Indien är den största producenten av gurkmeja.

Gurkmejan innehåller massor med olika ämnen, exempelvis cirka 5 % curcumin som är ett växtpigment. De senaste 25 åren har gurkmeja blivit mer och mer intressant för den moderna medicinska vetenskapen.

Många äter gurkmeja varje dag. Japaner från den kända ön Okinawa sägs dricka väldigt mycket gurkmeja-te. Du kan säkert hitta mängder med spännande recept på både drycker, maträtter och bakverk med gurkmeja. Tips: Guldmjölk är populärt.

Men visste du att pulvret också kan användas utvärtes? I en indisk bröllopsritual får både brud och brudgum en ansikts- och kroppsmask med gurkmeja före bröllopet. Detta ger inte bara vacker hudton utan ska också skydda mot onda krafter.

Om du upptäcker att du ser ut som seriefiguren Bart Simpson efter ansiktsmasken kan du skrubba bort den gyllene färgen med strösocker blandat med lite vatten. Påstås det.

Sortera på:
Naturlig Gurkmeja 200 g
100 % mald gurkmeja (Rhizoma Curcumae Longae) - 200 g
95 kr
Naturlig Gurkmeja 500 g
100 % mald gurkmeja (Rhizoma Curcumae Longae) - 500 g
190 kr
RÅ Ingefära 6-pack + Naturlig gurkmeja 500 g
Paketpris för ett 6-pack RÅ Ingefära (à 50 cl) och 500 g Naturlig gurkmeja - f...
405 kr 484 kr