/ Produkter / Ekologiska Fröer / Quinoa

Inkaimperiets storhet berodde till stor del på quinoafröet, sägs det. Quinoan kallades ”spannmålens moder” och var helig. I nutid har NASA intresserat sig för detta frö som mat till rymdfarare.

I årtusenden har quinoa varit en viktig gröda för befolkningen vid Titicacasjön i Anderna på gränsen mellan Peru och Bolivia i Sydamerika, där den också växer vild än i dag. Quinoa produceras nu i många länder på olika kontinenter. FN hoppas att det proteinrika fröet ska bekämpa hungersnöd.

Quinoa, Chenopodium quinoa på latin, är släkt med rödbeta och spenat och är fri från gluten. Dessutom är den rik på fibrer. Fröet innehåller mycket - och fullvärdigt - protein, bra fetter och massor av mineraler, som zink och magnesium, och vitaminer. Livsmedelsverket anser att quinoa är en bra källa till folat - en sorts B-vitamin som vi behöver för att bilda nya celler och blodkroppar.

De här små fröna är väldigt användbara och kan användas i såväl matlagning som bakning. Quinoan kan kokas och ersätta ris, pasta, couscous och potatis. Den kan sköljas noga innan kokning för att få bort eventuella bitterämnen. Får den sedan svalna kan den blandas i sallader. Den kan kokas till gröt, groddas eller ersätta vallmofrön som strössel, kanske efter att först ha rostats till quinoapuffar.

Förutom sin goda smak och sitt höga näringsinnehåll, prisas quinoa som gröda för sin stora anpassningsförmåga till olika odlingsförhållanden - det finns mer än tretusen varianter - och låga vattenförbrukning, vilket gör att den betraktas som miljövänlig och klimatsmart.

2013 utropades till ”Quinoans internationella år” av FN:s Generalförsamling. Vi tycker att det kan vara quinoans år varje år.

Sortera på:
Ekologisk Quinoa, 700 g
100 % ekologisk quinoa. 
Glutenfri och fiberrik.
89 kr