RÅ-Partner Frida Lundberg

Frida Lundberg


Sedan barnsben mycket aktiv inom olika idrotter. De senaste åren satsning på kettlebellsporten där hon tillhör världseliten.

Följ Frida >  

Frida har sysslat med ridning, fotboll, dans, kick­box­ning, gymträ­ning, athletic fitness (som hon tävlade i 2014), sim­ning, cross­fit och styrkelyft.

Fridas mamma är aktiv inom kettle­bell­sporten och tipsade Frida om den.

Kettlebellsport är en uthållighets­sport som går ut på att lyfta kettlebells (järnklot med handtag) så många godkända repetitioner som möjligt på utsatt tid. Vikt på klot, antal klot som lyfts (1 eller 2 samtidigt) samt tid varierar beroende på disciplin.

Efter ett 7-veckors tränings­program följde Frida med sin mamma på SM 2016 i Örebro och fick mycket goda resultat. Nu var hon fast.

Sedan dess har Frida deltagit i bland annat SM, EM och VM och kommit hem med ett antal brons, silver och guld i olika grenar, hon har också satt flera världsrekord.

Sannerligen en lysande karriär, och för de som är imponerade berättar Frida att hon använder juicerna RÅ Rödbetskoncentrat och RÅ Balans. Världens bästa ”bumbibärssaft” för uthållighetsidrottare, tycker Frida.
- Särskilt RÅ Rödbetskoncentrat är en fantastisk produkt, säger hon.

Nu har Frida påbörjat en utbildning inom försvarsmakten.


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


2018-11-25, IKMF Wold Championship, Spanien

Tillsammans med åtta andra svenskar åkte Frida till Spanien för att delta i kettlebell­marathon. Frida ställde upp i två grenar och hon tävlar i kroppsvikt under 60 kg, elit­klass, d.v.s. 18-39 år.

Första grenen var Onearm long cycle halvmarathon. Frida gjorde 400 repeti­tioner och fick VM-silver för att hon och vinnaren hade samma resultat. När det händer avgörs vinnaren utifrån kroppsvikt, hon som vann vägde ca 2 kg mindre än Frida.

Dagen därpå var det Onearm long cycle marathon. Frida gjorde 827 repetitioner och tog guld med stor marginal till tvåan.

"Mina kommande mål nu är att pressa mig själv utanför min bekvämlighetszon genom att fokusera på att lyfta tungt och bygga massa nu fram tills vårsäsongen drar igång. Förhoppningarna är att jag nästa år kommer tävla med dubbla 20 kilosklot i 10-minutersdisciplinerna och självklart öka mina maxvikter i allt", säger Frida.


2018-10-22 Uppdatering från Frida:

I slutet av sommaren var det en kettlebelltävling i Öregrund som var både SM och Cup of Scandinavia i samma tävling. Svenskarna vann landskampen (det land som tog hem flest medaljer) och jag tog tre guld. Därmed blev jag svensk mästare i Twoarm longcycle och halvmarathon Onearm longcycle (det tredje guldet var ingen SM-gren).

Long cycle: frivändning och stöt/clean and jerk med kettlebells.
Twoarm long cycle: ovanstående lyft så många gånger som möjligt på 10 minuter, ingen vila, ställer man ner är man klar. Jag körde med 2 st 16 kg.
Halvmarathon i Onearm long cycle: samma lyft så många gånger som möjligt på 30 minuter med ett klot. Ingen vila men fria handbyten och man måste fortsätta tiden ut, ställer man ner klotet innan tiden är ute blir man diskad.


Jag har även deltagit i 2 st småtävlingar under hösten där jag har lyft 2 st 20 kg-kettlebells i 5 minuter twoarm long cycle, därefter samma klot 5 minuter men då bara jerk (dvs själva stöten från bröstkorgen och upp över huvudet på raka armar) och därefter 5 minuter snatch ("ryck") med 1 st 20 kg-kettlebell och då med bara ett handbyte. Dessa tävlingar har för mig varit träningstävlingar inför våren då tanken är att jag ska lyfta 2 st 20 kg-kettlebells i twoarm long cycle i 10 minuter på SM 2019.

Kommande:
- Om några veckor (23-25/11) är det VM i kettlebell­marathon i Spanien. Jag ska delta i onearm long cycle i två discipliner där. Ena dagen ska jag lyfta en 20 kg-kettlebell i 30 minuter och andra dagen en 16 kg-kettlebell i 60 minuter. Dessa grenar är jag regerande världsmästare i sedan förra året.

- Jag var med på ett triathlon i lagklass i somras och kläckte där idén om att själv delta i ett triathlon nästa sommar. Nu har jag börjat träna cykling också utöver simning och löpning som jag redan gör mycket av.

- Jag ska delta i en orienteringstävling med jobbet och eventuellt även någon mer mindre tävling själv för skojs skull.2018-05-15 ställde Frida upp i crossfit-tävlingen Best of Sweden, kategorin RX, bara för att utmana sig själv och utvecklas. Hon vann löp-eventet och satte nytt person­bästa i 1 rep max snatch, men slutade på 6:e plats av 6 deltagare. I det sällskapet kan Frida ändå vara nöjd.2017-11-24--26 samlade Frida och åtta andra svenskar 18 guld och 3 silver i IKMF Kettlebell Marathon World Championship, Italien. "När folk undrar vad sjutton svenskarna tar - det är rödbetsjuicen!"


2017-07-22 gick kettle­bell­tävlingen True Grit Open i Piteå av stapeln. Frida slog nytt världsrekord för damer -58 kilo. Hon lyfte 2x16 kilo och klarade 106 godkända lyft på utsatt tid. Guld blev det också i grenen triathlon. Med sina resultat vann Frida den totala damtävlingen i True Grit Open.


Frida på väg mot Danmark och kettlebell­tävlingen Cup of Scandi­navia 2017-06-16--17. Självklart fanns maskoten Ra och rödbets­juicen RÅ Koncentrat i bagaget.

Resultatet: Silver i grenen biathlon och guld i two arm long cycle.