Tomas Bovinder - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED TOMAS BOVINDER 2017

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Mitt intresse för idrott är livslångt. Jag växte upp med en mamma som var idrottslärare och en pappa som var friluftsmänniska. Då jag föddes såg läkarna att min ryggrad hade en missbildning som de aldrig hade sett förut. De sa att sannolikheten för att jag skulle behöva bli rullstolsburen var 50 %. Mot läkarnas råd valde mina föräldrar att låta mig träna, utmana mig fysiskt, för att bygga upp en allsidig och balanserad fysik med hälsan i fokus. Därför har träning alltid varit en naturlig del av mitt liv.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Det jag främst gillar med OCR är att sporten är så allsidig. Man tränar både kondition, styrka, teknik och smidighet. Dessutom vinner man mycket på att ha ett starkt psyke. En annan grej jag gillar med OCR är den fina sammanhållningen. Även om man tävlar på elitnivå hejar alla på varandra och gläds med varandras framgångar.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Det här året har varit ett år då jag dragit ner på tävlandet en hel del. Julen 2016 opererade jag min axel och fokuset ligger fortfarande på rehab och på att lyssna på kroppen.

Oväntade positiva erfarenheter?

När man sätter upp ett visst mål inom sitt idrott och plötslig, utan att förvänta sig det alls, vinner lite tidigare än förväntat - man lyckats innan det är dags på något sätt. Detta har mycket att göra med hur man visualiserar sig själv, ibland har man en annan bild av sig själv och ofta kan man göra/nå mycket mer än vad man själv tror. Det är extremt viktigt att våga tro på sig själv mer. En fin erfarenhet är när jag vann silver på OCR-VM förra året. Jag tänkte inte på alla andra duktiga idrottade som var där, utan fokuserade bara på min satsning och kom två:a. Det blev en fin oväntad erfarenhet.

Vad har du för mål i din satsning?

Mitt mål just nu är att bli helt återställd efter skador och att göra comeback på tävlingsscenen 2018. Men framförallt är mitt mål att bibehålla glädjen med träningen och ständigt fortsätta att utmana mig. Inte bara inom min idrottssatsning utan även på andra plan i mitt liv. Om jag är frisk och i balans vet jag att jag kan nå mina mål. I oktober 2018 vill jag återigen stå på startlinjen på OCR-VM och försvara min 2:a plats på 3-kilometersdistansen.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Personer som inspirerar mig är mina två barn som påminner mig om att ha en mjukhet och naturlighet i rörelserna. Bruce Lee sade också "Be like water". Det har jag som ledstjärna när jag tränar. För övrigt finns det så många personer som jag imponeras och inspireras av. Egentligen tror jag att alla har något att lära en bara man tittar och känner in tillräckligt noga.

Dina övriga intressen?

Förutom rörelse och utmaningsträning uppskattar jag att syssla med kreativa projekt. Det kan vara allt från att bygga ett trädhus till att uppfinna sällskapsspel.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Jag arbetar som idrottslärare.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag såg RÅ Rödbeta på ICA Maxi här i Västervik. Sedan kontaktade jag Wellnox för att fråga om de var intresserade av att vara sponsorpartner på en OCR-tävling som jag arrangerade. Det ville de, och det är jag idag väldigt glad för.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Ja absolut! Rödbetsjuicen ger helt klart en bättre uthållighet vid löpning. Dessutom upplever jag att den förbättrar återhämtningen efter mer ansträngande träningspass. Ingefärsshots är också en av Wellnox produkter som jag tycker hjälper min kropp att vara motståndskraftig mot inflammationer som lätt kan uppkomma vid hård träning. Tack vare en mix av Wellnox rödbetsjuice, ingefärsshots och gurkmeja har jag på rekordsnabb tid lyckats bli av med en inflammation i knät. Voltaren hjälpte inte men det gjorde Wellnox naturliga produkter. Så där blev jag riktigt imponerad av produkternas effektivitet!

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Lyssna på din kropp. Den vet vad den behöver. Behåll lekfullheten och rörelseglädjen. Träna varierat och undvik att träna för mycket.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Våga misslyckas. Våra misslyckanden är våra största läromästare.