Jakob Karlsson - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED JAKOB KARLSSON 2018

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Intresse för idrott har jag haft hela mitt liv, som ung handlade det mest om snowboard, skateboard, fotboll, mountainbike, längdskidor, handboll, tennis och inlines. När jag började gymnasiet blev det mest styrketräning under några år, innan jag hittade tillbaka till mountainbike, längdskidor och även började med löpträning.

2011/12 gick jag med i IK Nocout.se och jag testade triathlon första gången och tyckte det var riktigt roligt. 2011-13 gjorde jag några svenska klassiker och därifrån till triathlon var steget inte så långt. 2013 gjorde jag min första Ironman och SM på långdistans.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Anledningen till att det blev just triathlon och längdskidor beror på att det är de idrotter där jag träffat flest kompisar som jag kunnat träna tillsammans med, samt att jag känt att jag utvecklats mycket.

Vinteridrott har alltid varit mitt största intresse. Kombinationen har jag tyckt varit väldigt bra, men har senaste två åren dragit ner på längdskidorna något för att fokusera mer på triathlon.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Skador, främst i löpning, har jag drabbats av de senaste åren till och från. Men jag lär mig något varje gång och det känns som jag kommer starkare ut efter varje skada.

Sedan har jag senaste året märkt och förstått att det krävs lite mer tänk bakom upplägget av träningen nu för att jag fortsätta utvecklas, därför har jag sedan september tagit hjälp av en coach som lägger upp mitt tränings­schema.

Oväntade positiva erfarenheter?

Jag lär mig nytt om min kropp för varje år som går, vad som funkar, vad som är viktigast och vad jag behöver fokusera på. Jag har lärt känna min kropp väldigt bra, jag känner väl när det blivit för mycket och är inte längre rädd för att hoppa över ett planerat pass när jag känner att kroppen behöver återhämtning.

Vad har du för mål i din satsning?

För 2018 är huvudmålen: Pallplats i Age-Group 30-34 i Ironman Kalmar. Kvala till Hawaii, men planen är inte att åka dit i 2018 (väldigt dyrt och ska ju tävla i Kalmar vilket jag tycker är lite för tätt inpå).

Jag vill också göra ett bra lopp med Per Åhlin på Utö i vår, tror vi har chans på bra placering trots att det blir vår premiär. Långsiktiga målen: Ta mig till Hawaii igen, troligtvis kommer jag satsa på 2020/21 och försöka placera mig top 20 i AG. Per och jag planerar att kvala till "Ö till Ö".

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Det finns många som har hjälpt mig mycket, framförallt min sambo som alltid ställer upp och har liknande intressen. Har många inspirationskällor, både kompisar och elitidrottspersoner.

Dina övriga intressen?

Matlagning, umgås med vänner, friluftsliv, snowboardåkning, med mera.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Jag jobbar som fukttekniker och inomhusmiljöutredare, vilket jag gjort i 10 år.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Det var när jag tog hjälp av kost­rådgivare Ninni Halldin som jag blev tipsad att använda era produkter. Att sedan kontakta er blev via Per Åhlin som ville tävla under ert namn på Utö.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Ja, jag har upplevt att rödbets­juicen gör nytta på hårda intervall­pass, känns som att jag orkar lite mer helt enkelt. Tror absolut det har en positiv effekt.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Svår fråga tycker jag, men om det gäller just triathlon så skulle ett tips vara: Simning är teknik till största delen, simma mycket och träna mycket teknik, det kommer göra dig till en bättre simmare.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Cykla mycket, under en triathlon-grundträning bör nästan 50 % av träningstiden vara cykel. Under en Ironman är cyklingen en stor del, bra tränad på cykeln kommer det både gå snabbare och du kommer ha fräschare ben ut på löpningen.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

För mig gäller det att må bra för att kunna prestera bra, jag märker ett väldigt tydligt samband där. Det gäller att alla i min närhet har förståelse för att jag vill lägga mycket av min fritid på träningen, samtidigt som det ibland är viktigt att skippa ett planerat pass och göra något annat som dyker upp. När jag fick kontroll på det där började även resultaten komma.