RÅ-Partner Viktor Brännmark

Viktor Brännmark


Sist i första loppet som 9-åring, men det stoppade inte skid­åknings­karriären. Viktor tävlar nu på elitnivå, mästerskapsmedaljer är målet.

Följ Viktor >  

MIN HISTORIA >

Det bara blev så att Viktor började åka längdskidor, och det passade honom uppen­barligen bra. I merit­listan finns U23-guld, silver och brons i SM 2015, flera topp 10-place­ringar på SM och 5:a i SM 30 km 2017. Han har också vunnit del­tävling i Intersport Cup och har två världscupsstarter.

Viktor kommer från Älvsbyn, Norr­botten, bor sedan några år tillbaka i Östersund och tävlar för Piteå Elit. Han tränar på heltid. Viktor varierar sin träning och låter varje träningspass ha ett specifikt syfte. Att dricka RÅ Balans, RÅ Rödbets­koncentrat och RÅ Ingefära är ytterligare ett sätt för honom att ge kroppen ännu bättre förutsättningar att prestera. 


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


Nyhetsbrev från Viktor 2018-12-12


Stabil start på säsongen!


Efter två säsonger med riktigt svajiga säsongsöppningar fick jag så äntligen göra en godkänd premiärhelg i Bruksvallarna! Tävlingarna sändes i SVT1 där jag i lördagens 15 km klassiskt blev 13:e svensk. Mitt resultat räckte inte till att bli uttagen till världscuppremiären i Ruka utan istället blev det Sverige Cup i Idre där jag återigen gjorde ett godkänt 15 km­-lopp. Självklart vill jag mer men jag är sällan i toppform i november utan brukar snarare bli bättre och bättre under säsongen, därför känns det oerhört roligt att jag gjort min bästa säsongs­öppning hittills! Jag ser verkligen fram emot vad denna vinter har att erbjuda!2:a i La Sgameda 2018

Eftersom tävlingarna i Idre inte räckte till väldscup valde jag att åka ned till Livigno på träningsläger i 10 dagar. Där passade jag även på att åka ett av de största skateloppen i Europa, La Sgambeda! Detta var den 39:e upplagan av det 30 km långa skateloppet, och årets upplaga gick av stapeln lördag 1:a december. Efter en utbrytning tillsammans med f.d. världs­mästaren och världscupvinnaren Anders Gloersen slutade jag 2:a efter att ha förlorat spurten mot nyss nämnda norrman. Detta var ett fint resultat som jag är nöjd med, alltid tråkigt att förlora men Anders har trots allt fyra världscupsegrar i sprint och tog brons på 15 km skate i VM i Falun 2015.Vad väntar härnäst?

Jag kom hem från Italienska Livigno i torsdags förra veckan (6:e dec) och har sedan dess befunnit mig hemma i Östersund där vi fått vinter på riktigt! Till helgen väntar Skandinavisk Cup i Östersund. Skandinavisk Cup är deltävlingar snäppet nedanför världscupen där åkare från
Skandinavien och Estland/­Lettland möts. Det är enorma startfält med drygt 260 st åkare i herrklassen där alla hoppas kunna slåss om platser i världscupen för sina respektive länder. Tävlingsprogrammet för helgen (14-16 dec):

• Fredag: klassisk sprint
• Lördag: 15 km klassiskt
• Söndag: 15 km skate
Bilden till vänster är tagen under ett träningsläger i Österrikiska Ramsau i höstas. Där blandade jag barmarksträning med skidåkning uppe på glaciären som ligger på 2600 m.ö.h. Jag hann med tio träningsdagar med cirka fyra till fem timmar träning per dag.

Varje morgon under året startar med en shot av Wellnox RÅ Ingefära för att hålla mig frisk. Inför viktigare intervallpass och inför varje tävling dricker jag deras koncentrerade rödbetsjuice, RÅ Rödbetskoncentrat! Det hjälper mig att prestera på topp.

Nyhetsbrev från Viktor 2018-04-11


Skid-SM i Skellefteå och militär-VM i Hochfilzen!

Hej! Här kommer säsongens andra nyhetsbrev!

Skid-SM i Skellefteå 2018


Tävlingsveckan i Skellefteå inleddes med 30 km skate.
Jag hade en kanonbra dag men fick tyvärr släppa topp 5-klungan halvvägs in i loppet. Jag förlorade klung­spurten in i mål och slutade 10:a, några sekunder från 5:e plats. Vann gjorde Marcus Hellner.

Dag 2 var det dags för klassisk sprint! Jag har aldrig kvalat vidare från prolog på SM (topp 30) men lyckades denna dag! Tog mig hela vägen till semifinal där det tog stopp och jag slutade 10:a för dagen.

Dag 3 var det dags för den legendariska SM-stafetten. Efter Piteå Elits lagguld från dag 1 så var vi på pappret ett av de starkare lagen. Min roll i laget var att ta oss igenom sträcka 1 utan incidenter och skicka iväg Björn Sandström med ett bra läge. Jag växlade som 2:a och Björn genomförde sedan sin sträcka med bravur och växlade ut Johan i ledning. Tyvärr hade Johan inte en bra dag och vi halkade ner till en 5:e plats. Nästa år...!

Lördagen blev den fjärde dagen i rad med tävlingar då 15 km skate skulle avverkas. Jag hade återigen en väldigt bra dag och slutade 8:a, 5 sek till 5:e platsen och 1,23 min efter en vinnande Marcus Hellner.

Söndagen, dag 5, blev det vila innan det på måndagen, dag 6, var dags för den avslutande femmilen! Detta år åkte vi fem varv på en 10 km lång bana med individuell start. Detta lopp är ett riktigt mandomsprov då det är maximal ansträngning i 50 kilometer. Jag hade ingen jättebra dag men slutade ändå 11:a.

Sammanfattningsvis gjorde jag mitt bästa SM någonsin. Jag fick placeringarna 10, 10, 8 och 11 och med det räckte det till en 7:e plats i SM-touren. Vi herråkare i Piteå Elit (jag, Björn och Johan) tog lagguld på alla distanser förutom stafetten.


Militär-VM i österrikiska Hochfilzen 2018


Militära landslaget och 15 km skate mot Dario Cologna

Senaste fem åren har jag varit en del av Försvars­maktens militära landslag i längdskidåkning. Jag är ingen yrkessoldat men har genom­fört hemvärns­utbildning och vidareutbildat mig till signalist i Fältjägargruppen i Östersund.

Militära landslaget är en väldigt bra resurs för åkare som står utanför förbundets landslags­grupper då vi får möjlighet att delta på fyra till fem träningsläger per år i syfte att försvara Sveriges färger på det militära världs­mäster­skapet som anordnas i slutet av varje säsong (om arrangör finns).

15 km skate

Vi anlände till Hochfilzen under måndagen förra veckan efter att ha åkt i ett av Försvarsmaktens C130 Herkulesplan. Vi längd­skidåkare skulle tävla på torsdagen, 10/15 km skate. Flera länder erbjuder sina landslags­åkare en (väldigt) fördelaktig anställning i deras försvarsmakter vilket innebär att nationerna har sina absolut bästa skidåkare och skidskyttar på plats.

Jag gjorde ett av mina bästa lopp på länge under torsdagen och slutade 6:a, 1,02 min efter regerande OS-mästaren på samma distans, Dario Cologna.

20 km patrull

Eftersom jag placerade mig som bästa svenska längdskidåkare innebar det att jag blev patrullchef i nationens patrullag som består av fyra man, en åkare och tre skyttar. Som patrullchef skjuter jag aldrig men kan hjälpa till att bära skidskyttebössorna i laget. Var 5:e km skjuter en skytt 5 skott med och missas något skott får hela laget åkare straffrunda. Hela laget måste hålla ihop under de 20 km man åker.

Riktigt speciell men rolig tävlingsform. Tyvärr hade vi 5 bom i laget och slutade 8:a efter att ha åkt oss yra i straff­rundan ...Fjälltoppsloppet 35 km nästa

Nu har jag bara ett lopp kvar av denna säsong, Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna som hålls nu på lördag. Där väntar 35 km skate masstart där vi bl.a. ska åka uppför två fjäll! Jag trivs väldigt bra i uppförsbackarna så ser verkligen fram emot denna t&a/>uml;vling!


Nyhetsbrev från Viktor


Sammanfattning av säsongen 17/18 hittills:

Mycket förändringar väntade inför denna säsong:

  • Nytt skid­märke (Rossignol)
  • Ny tränare (förre förbunds­kaptenen Jocke Abrahamsson)
  • Nytt träningsupplägg med hårdare intervaller och lite färre träningstimmar (från 900 timmar/år till ca 850)

Säsongen började inte som jag hoppats, målet var att åka fort redan i Gällivare och ta mig ut på världscup och Tour de Ski. Tyvärr infann sig inte formen som jag hade planerat (det blir så ibland). Efter nyår väntade Skandinavisk Cup (cupen under världscup) på "hemmaplan" i Piteå med min favorit­distans 30 km klassiskt! Tyvärr blev jag förkyld för första gången på 8 månader, riktigt surt. Men, jag fick i alla fall slå Petter Northug (passerade honom med 10 km kvar, han såg uppgiven ut)! Blev 11:e bästa svensk båda dagarna.

Drömmen om OS 2018 har alltid funnits, speciellt efter min 5:e plats på SM ifjol. Nu blev det inget #Pyeongchang2018 men det finns många roliga tävlingar kvar denna säsong.

Senaste tävlingen:

Förra helgen (20:e januari) tävlade jag i Offerdal, 9 km klassiskt. Riktigt bra motstånd som vanligt i Jämtland med flera landslags­åkare. Där lyckades jag vinna min tredje skidtävling för denna säsong. Tyvärr skedde inte dessa förstaplatser i världscup eller skandinavisk cup men det kommer.

Vad väntar härnäst?

Hade hoppats att få tävla världscupen och för-VM i Seefelt denna helg men lands­lagsåkarna prio­riterades före. Jag hade gärna blivit bästa svensk på 15 km skate masstart! Istället väntar Sverige Cup i Ulricehamn 3-4 februari (Ja, de har tydligen snö där!). Skatesprint och 15 km skate står på pro­grammet där. Siktar på att göra två bra tävlingar.

Efter Ulricehamn väntar Skandinavisk Cup i Trondheim 16-18 februari med en minitour:

  • Klassisk sprint
  • 10 km skate
  • 15 km klassiskt jaktstart