RÅ-Partner Claudia Payton

Claudia Payton


Från rullstolen till löparbanan trots låga odds efter skada, nu kort­sprinter i landslaget med sikte på OS 2020.

Följ Claudia >  

MIN HISTORIA >

Claudia är kortsprinter på distanserna 60 m och 100 m i det svenska friidrotts­landslaget. Hennes klubb är Ullevi FK. Hon studerar även till fysioterapeut på Göteborgs universitet.

Före sin elitsatsning på kortsprint höll Claudia på med fotboll, friidrott och truppgymnastik, men 2011 var hon med om en mycket otäck lårbens­fraktur när hon spelade fotboll. Sedan var det endast rehab som gällde. Oddsen för att komma tillbaka till idrotten var inte höga, men efter mycket om och men och mycket hårt slit och kämpaglöd lyckades hon göra det många inte trodde var möjligt - att ta sig tillbaka.

Idag är hon bland Sveriges snabbaste kvinnor och ligger statistiskt sett tvåa i hela Sverige och åtta genom tiderna i Sverige på 100 m. Hon ligger även topp-24 på European Athletics top list for U23 Women.

Claudia började sin elitsatsning hösten 2014 i Karlstad, och hennes karriär har sedan dess tagit storm­steg. Redan ett halvår senare vann hon sitt första SM-guld i 60 m i F17-klassen, och sommaren därpå tog hon ännu ett SM-guld och fick därmed också debutera i lands­laget för ungdomar. Under 2017 deltog hon i Nordiska mäster­skapen med juniorlandslaget vilket resulterade i brons i 100 m. I EM samma år tog hon sig till semifinal i 100 m i U20.

Under säsongen 2018 represen­terade Claudia Sverige i det svenska seniorlandslaget i 4x100 m på EM i Berlin som är en av de absolut största inter­nationella friidrotts­tävlingarna. Hon tävlade också individuellt på Norden­kampen i 60 m inomhus och på Finnkampen utomhus i 100 m. Flera andra tävlingar var hon också med i men då inte individuellt. Hon hann även med att vinna dubbla SM-guld i 60 m respektive 100 m i junior­klassen U23 och att ta brons i senior-SM på 100 m.

I år (2019) har hon representerat Sverige under junior-EM U23 i Gävle där hon placerade sig topp-12 i Europa och var ynka 0,04 s från en finalplats. Hon har även vunnit SM-brons på 100 m i Karlstad och sprungit hem ett nytt PB på 11,50 s som tar henne in som åtta genom tiderna bland alla kvinnor i Sverige. Under den här säsongen har hon dessutom varit med och vunnit dubbla SM-guld på 4x100 m för sin klubb Ullevi FK i senior- respektive juniorklassen U23 samt varit med och tagit hem silver i lag-SM.

Av Claudias mål för kommande säsonger är EM i Paris och OS i Tokyo 2020 särskilt viktiga. Hon klarade kvalgränsen till EM i Paris i år (2019) men mycket hänger på hur hon presterar till sommaren. Ett annat av hennes stora mål är SM-guld för seniorer i både 60 m och 100 m.

RÅ-produkterna hjälper henne att hålla sig frisk och förbättra sin återhämtning av kroppen. RÅ Rödbetskoncentrat dricker hon under sin tävlingsperiod och RÅ Balans under sin uppbyggnads­period. RÅ Ingefära och RÅ Aronia dricker hon dagligen för att maximera sina chanser att hålla sig frisk.Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


2019-08-30 Karlstad, Tingvalla IP
Claudia berättar:
SM-brons!

Under fredagseftermiddagen gick försöken på 100 m som jag tog mig vidare från utan några som helst problem. Jag hade bästa tiden från försöken och kroppen svarade väldigt bra med tanke på att jag inte kunnat springa så mycket sedan i juli. Finalen gick några timmar senare och jag var väldigt redo för att få springa på min hemmaplan. Jag gjorde mitt bästa utifrån mina förutsättningar och jag lyckades ta hem ännu ett SM-brons på 100 m.

Jag är otroligt stolt över att jag lyckades kämpa mig tillbaka från min skada och över att jag kunde springa så pass fort som jag gjorde med så lite träning som jag haft sedan i mitten av juli. Självklart ville jag mer men det kommer en annan gång, det är jag säker på. Stort tack Wellnox för ert stöd under den här säsongen, det betyder otroligt mycket för mig.


2019-08-23
Uppdatering från Claudia:

De senaste veckorna har jag tyvärr inte kunnat tävla då jag har haft problem med en inflammerad hälsena. Tyvärr har jag behövt tacka nej till lag-EM i Bydgoszcz, Polen, och avstå junior-SM på grund av det här. Nästa tävling blir därför Skarakampen den 24 augusti (varifrån jag har mitt personbästa 11,50 s). Ska bli kul att få sätta på sig spikskorna igen efter några veckor av rehab.

Sista tävlingen blir SM på hemmaplan i Karlstad den 30 augusti där siktet är SM-guld.


2019-07-15
Uppdatering från Claudia:

Finalen i lag-SM som gick den 26 juni blev en succé. Jag och min klubb, Ullevi FK, tog hem ett fint SM-silver. Jag ställde upp på 100 m och såg till att säkra vinsten där.

Den 4 juli bar det av mot min hemmaplan Karlstad för att springa Folksam Grand Prix Karlstad. Det här skulle bli mitt sista genrep inför junior-EM. Tävlingen gick bra, kom på en fin 2:a plats och blev bästa svenska på 100 m.

Junior-U23-EM
gick faktiskt här i Sverige i Gävle och pågick 11-14 juli. Jag representerade Sverige i både 100 m och 4x100 m. Mästerskapet blev en stor framgång. Jag förbättrade min position i Europastatistiken för U23 och gick från 18:e plats upp till 12:e plats.I semifinalen gjorde jag min absolut bästa acceleration i min karriär och var bara ynka 4 hundradelar från att gå till final - dvs topp 8 - och då var inte vinden på min sida som i de andra deltagarnas semifinal, dessutom hade jag en dålig avslutning. Känslorna efteråt var väldigt blandade. Jag är otroligt stolt över min prestation med tanke på att jag missat hela grundträningen och haft flera olika skavanker under våren och säsongen, men jag är ändå väldigt besviken över att jag inte genomförde loppet bättre när det fattades så lite till final.

Stafetten 4x100 m gick sista dagen. Emma Jansson, Amanda Hansson, Maja Almgren och jag gjorde vårt absolut bästa, men tyvärr räckte det inte hela vägen för avancemang. Det här mästerskapet har lärt mig väldigt mycket som jag kan ta med mig till andra mästerskap i framtiden.


2019-06-25
Uppdatering från Claudia:

Jag inledde säsongen med stafett-SM som gick i Stockholm den 25-26 maj där jag och mitt lag i både K och K22-klassen lyckades ta hem båda gulden i 4x100 m. I K 4x100 m sprang vi även hem ett nytt klubb- och distriktsrekord.

Nästa tävling blev Skararacet (6/6) där jag ställde upp på 100 m. På Skararacet sprang jag hem ett nytt PB på 11,50 s i +1,9 m/s, tidigare var 11,67 s. Den här tiden placerar mig längst upp i Sverigestatistiken den här säsongen i både senior- och K22-klassen. 11,50 s gör mig till Sveriges åttonde snabbaste kvinna genom tiderna på 100 m. Jag klarade även kvalgränsen för junior-EM med hela 0,4 s, och även förra årets EM-kvalgräns på 100 m.

Helgen efter Skararacet åkte jag med juniorlandslaget till Schweiz för att springa 4x100 m inför JEM samt för att springa 100 m. 100 m sprang jag på 11,70 s men tyvärr i för mycket medvind; +2,1 m/s.

Nästa tävling blir finalen i lag-SM imorgon 26/6 och sedan Karlstad GP 3/7.

Jag har blivit uttagen till att få representera Sverige i både 100 m och 4x100 m på junior-EM, vilket jag ser fram emot mycket. Junior-EM går i år här på hemmaplan i Gävle, vilket är jätteroligt.


2018-08-24
Friidrotts-SM i Eskilstuna

Claudia tog brons på 100 m - första SM-medaljen som senior.