RÅ-Partner Claudia Payton

Claudia Payton


Från rullstolen till löparbanan trots låga odds efter skada, nu kort­sprinter i landslaget med sikte på OS 2020.

Följ Claudia >  

MIN HISTORIA >

Claudia är kortsprinter på distanserna 60 m och 100 m i det svenska friidrotts­landslaget. Hennes klubb är Ullevi FK. Hon är också student på Göteborgs universitet.

Hon började sin elitsatsning hösten 2014 i Karlstad, och hennes karriär har sedan dess tagit storm­steg. Redan ett halvår senare vann hon sitt första SM-guld i 60 m i F17-klassen, och sommaren därpå tog hon ännu ett SM-guld och fick därmed också debutera i lands­laget för ungdomar. Under 2017 deltog hon i Nordiska mäster­skapen med juniorlandslaget vilket resulterade i brons i 100 m. I EM samma år tog hon sig till semifinal i 100 m i U20.

Innan 2014 höll Claudia på med rehab då hon 2011 var med om en mycket otäck lårbensfraktur. Oddsen för att komma tillbaka till idrotten var inte höga, men efter mycket om och men och mycket hårt slit och kämpaglöd lyckades hon göra det många inte trodde var möjligt - att ta sig tillbaka.

Idag är hon bland Sveriges snabbaste kvinnor och ligger statistiskt sett etta i sin ålders­klass och tvåa i hela Sverige. Hon är även med på European Athletics top list for U23 Women.

Under säsongen 2018 represen­terade Claudia Sverige i det svenska seniorlandslaget i 4x100 m på EM i Berlin som är en av de absolut största inter­nationella friidrotts­tävlingarna. Hon var bland de yngsta tävlande på EM.

Hon har även tävlat för det svenska landslaget inomhus på Norden­kampen i 60 m och utomhus på Finnkampen samt i Schweiz på 4x100 m och 100 m. I år har hon vunnit dubbelt SM-guld i 60 m respektive 100 m i junior­klassen U23 samt tagit senior-SM-brons på 100 m individuellt och 4x100 m stafett.

Av Claudias mål för kommande säsonger är särskilt viktigt U23 EM i Gävle som går nu till sommaren 2019. Hon klarade kvalgränsen till U23 EM redan i år men mycket hänger på hur hon presterar nu till sommaren.

Ett annat av hennes stora mål är inomhus-EM i Glasgow 1-3 mars 2019 för seniorer där hon idag endast är 0,06 s från att klara kvalgränsen, vilket hon hoppas lyckas med till vintern. Andra mål är SM-guld på junior-SM i både 60 m och 100 m samt guld på senior-SM till vintern och sommaren. Claudia siktar också på OS 2020 i Tokyo.

RÅ-produkterna hjälper henne att hålla sig frisk och förbättra sin återhämtning av kroppen. RÅ Rödbetskoncentrat dricker hon under sin tävlingsperiod och RÅ Balans under sin uppbyggnads­period. RÅ Frisk och RÅ Ingefära dricker hon dagligen för att maximera sina chanser att hålla sig frisk.Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


2018-08-24
Friidrotts-SM i Eskilstuna

Claudia tog brons på 100 m - första SM-medaljen som senior.