Claudia Payton - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED CLAUDIA PAYTON 2018

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Jag har alltid varit intresserad av idrott så länge jag kan minnas. Jag kommer från en idrottsfamilj, min mamma höll på med fotboll och pappa med amerikansk fotboll i både USA och i Sverige. Idrott har alltid funnits runt mig och jag har alltid haft en stor passion för det. Som ung höll jag på med både truppgymnastik, fotboll och friidrott samt testade även på bandy och jujutsu.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Jag var tidigt mycket medveten om att jag var betydligt snabbare och starkare än alla andra i min ålder. Jag höll på med truppgymnastik, fotboll och friidrott men gillade truppgymnastik och fotboll mycket mer än friidrott då jag hade alla mina vänner där. År 2011 råkade jag ut för en otäck lårbensfraktur, vilket gjorde att karriärerna i både fotboll och truppgymnastik var förstörda. Valet att det skulle bli friidrott blev ganska enkelt då det var det enda jag kunde fortsätta utöva, och när jag kom in på friidrottsgymnasiet i Karlstad blev valet ännu mer självklart.

Svårigheter/bakslag du har mött?

År 2011 råkade jag som sagt ut för en otäck lårbensfraktur på en fotbollsmatch. Tur i oturen bröt jag endast lårbenet och fick brosk­bildning under knäskålen och slapp andra skador i knät. Efter närmare fyra år av hårt slit, kämpaglöd, motgångar, vilja och hjälp från andra blev jag äntligen klar. Efter den här skadan har jag endast haft små problem, som till exempel överansträngningar, men inget direkt allvarligt som satt stopp för säsongerna.

Oväntade positiva erfarenheter?

Jag fick se en helt ny sida av livet när jag satt i rullstol. Min disciplin och mitt psyke har blivit mycket bättre. Innan skadan hade jag ingen aning om att jag var så himla mentalt stark och hade sådan kämpaglöd. Mina chanser för att ta mig tillbaka på banan var mycket låga och en av läkarna sa till och med att jag skulle bli rullstolsbunden för resten av livet, men ändå var jag positiv och mycket beslutsam om att jag skulle tillbaka på banan. Inget är omöjligt om man bara vill. Allt hårt slit lönar sig i slutändan. Det är något jag har lärt mig.

Vad har du för mål i din satsning?

OS 2020 och 2024, VM och en individuell start på EM.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Per Ingemarsson, sjukgymnast på KMTI har hjälpt mig sedan 2011 och haft en mycket viktig roll i min friidrottskarriär. Han har sett till att jag alltid blivit bra från mina skador och alltid varit ett stöd för mig under min långa rehabiliteringstid.

Niclas Broström, instruktör på Friidrottsgymnasiet i Karlstad. Han såg potential i mig och hjälpte mig att få tillbaka min snabbhet och löpteknik på mindre än ett halvt år. Han var min första riktiga tränare inom friidrotten och tog mig hela vägen upp till eliten.

Anders Palmqvist, min nuvarande tränare som hjälpt mig otroligt mycket med min teknik i löpning. Han ligger bakom mycket av min framgång de senaste 1,5 åren.

Sedan självklart min familj och nära vänner som alltid har funnits där som stöd.

Dina övriga intressen?

Jag har ett stort intresse för matlagning och bakning samt att vara ute i naturen.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Jag jobbar inte utan satsar fullt på friidrotten och studierna.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag har länge haft problem med återhämtningen i mina muskler. En massör i Karlstad rekommenderade mig att börja dricka 100 % rödbetsjuice för att förbättra återhämtningen. Jag testade och redan efter någon månad kunde jag se en positiv effekt. Jag fick se ert företag på Facebook genom en bekant som visste att jag älskar rödbetsjuice. När jag fick se era produkter visste jag att jag hade hamnat helt rätt.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Jag tycker att rödbetsjuicen har hjälpt mig i min återhämtning av min muskulatur samt stärkt mitt immunförsvar, vilket även RÅ Ingefära och RÅ Aronia hjälpt till med.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Ge aldrig upp hoppet. Inget är omöjligt om man bara vill. Allt hårt slit lönar sig i slutändan. Skynda långsamt vid skada. Det blir ofta inte bättre av att skynda då det ofta brukar leda till bakslag senare i livet. Var noggrann med återhämtningen. Återhämtning är a och o inom idrotten.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Glöm inte att ha kul!!! Våga släppa idrotten ibland och göra något annat roligt.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Det kanske inte är en hemlighet men att ha tålamod, kämpaglöd, kul och tillit till processen har hjälpt mig i min framgång.