Johanna Skottheim - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED JOHANNA SKOTTHEIM 2018

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Idrott är något som alltid har funnits i mitt liv ända sedan jag var liten. Som yngre spelade jag främst fotboll på somrarna och skidåkning på vintrarna. Jag tävlade och tränade längdskidor men åkte även en hel del alpint i och med att jag kommer från Sälen. Båda mina systrar har också varit aktiva inom idrott (fotboll, handboll och längdskidor) vilket har gjort att idrott överlag har varit en naturlig del utav min uppväxt.

Jag provade på skidskytte första gången när jag var 14 år och fastnade för det direkt. Sedan dess har det bara varit skidskytte som gällt för min del, och jag började sedan skidskyttegymnasiet i Torsby.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Jag har alltid tyckt att längdskidåkning har varit väldigt roligt, sedan är det tack vare min pappa som jag först provade på skidskytte. Både han och min farfar höll själva på med skidskytte i yngre dagar, och han föreslog att jag och mina två systrar skulle prova på en träning, vilket var oerhört roligt. Jag fastnade för det extra momentet som skidskytte innebär kontra längdskidåkning och spänningen kring det. Skidskytte ställde nya krav på mig som idrottare på det mentala planet men även det fysiska, vilket var någonting som jag verkligen gillade. Skidskytte var en riktig utmaning som jag såg fram emot att ta mig an.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Jag hade ganska många tuffa år när jag började med skidskytte då jag var långt ifrån en talang. Framför allt kämpade jag mycket i skidspåret och främst med tekniken, något som jag sliter med än idag snart 10 år senare. Jag hade periodvis också mycket svårt med skyttet vilket gjorde att jag inte hade några större framgångar vare sig som ungdom eller junior. Trots det så kämpade jag hela tiden vidare mot mina mål, och tack vare det så har jag tagit mig ganska långt idag och har tävlat på både internationella mästerskap och i världscupen. Jag ser mig själv som lite av ett bevis på att man inte behöver vara en talang i yngre år för att lyckas med en idrott. Så länge man har viljan och motivationen, aldrig ger upp och är beredd att lägga ner den tid som det krävs så kan man nå långt!

Oväntade positiva erfarenheter?

Skidskyttet har medfört mycket positivt i mitt liv. Allt från alla fantastiska platser som jag har fått uppleva till personer som jag har lärt känna genom idrotten men även min egna personliga utveckling. Idrotten och främst skidskyttet har bidragit med mycket så att jag utvecklats till den person jag är idag.

Genom åren med idrott på elitnivå så har jag även lärt känna min egen kropp vilket jag ser som en mycket positiv erfarenhet, även om jag fortfarande har mycket kvar att lära. Det är fascinerande att se hur kroppen svarar på träning och hur man utvecklas av detta.

Vad har du för mål i din satsning?

Mitt mål med min satsning är att nå min fulla potential och bli så bra som jag kan bli på skidskytte. Närmaste stora resultatmål är hemma-VM i Östersund kommande vinter.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

De viktigaste personerna i min satsning har alltid varit familjen då jag alltid har haft ett fantastiskt stöd från dem oavsett resultat. De har funnits där och stöttat mig när tårarna runnit efter totala misslyckanden men även delat min glädje när jag lyckats riktigt bra, vilket jag är oerhört tacksam över. En annan viktig del för att jag ska kunna genomföra min satsning och att jag har tagit mig dit jag är idag är mina sponsorer, gamla tränare och träningskamrater genom åren. Alla de som har bidragit och hjälpt mig i min väg att nå toppen.

Dina övriga intressen?

Hundar är ett stort intresse som jag har. Hade det varit möjligt så hade jag haft egna hundar, men det passar inte riktigt in i livet som elitidrottare just i dagsläget. Därför tycker jag extra mycket om att spendera tid hemma med familjen och umgås så mycket som möjligt med dem och hundarna. I övrigt tycker jag om att tillbringa min lediga tid med vänner och min pojkvän. Gärna hitta på roliga utflykter, vara ute i naturen eller bara uppleva nya saker.

Jobbar du? Med vad i så fall?

Just nu studerar jag ekonomi på Mittuniversitetet och planerar att ta en examen i ämnet om ytterligare två år.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag provade först på era produkter för några säsonger sedan efter att ha sett era produkter på Åsarna Skicenter, när jag tror att det var relativt nytt, och blivit intresserad av vad det var för något. Jag hade tidigare läst en del information kring rödbetsjuice och dess effekter vid uthållighetsidrott och blev intresserad av att prova era produkter.

Efter att ha provat på många produkter på marknaden kontaktade jag er då jag anser att ni har många bra och spännande produkter i ert sortiment. Sedan är även flera av mina skidskyttekollegor (Elisabeth Högberg, Ingela Andersson och Felicia Lindqvist) ambassadörer för er, så därför valde jag att också höra av mig till er i hopp om ett samarbete.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Jag upplever att jag har fått effekt av att ta rödbetsjuice i samband med tävling då jag upplever det som att jag får lite bättre ork. Ser även fram emot att testa RÅ Frisk och hoppas på att det ska hjälpa mig att minska mina sjukdagar under året.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Att börja ta rödbetsjuice i koncentrerad form några dagar före viktiga tävlingar. En viktig sak som jag lärde mig så sent som i vintras var att man INTE skulle borsta tänderna efter man intagit rödbetsjuice, då effekterna av rödbetsjuice och nitratet börjar redan i munnen. Jag brukar ta rödbetsjuice ungefär 2 timmar innan start och sedan är jag redo att ta mig an loppet.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Att man ska göra saker som man tycker är roligt och att tillåta sig att vara nöjd med sig själv och sina prestationer. Alla har vi olika förutsättningar och är på olika plan vad gäller träning, och därför kan man inte ställa samma krav på sig själv som kompisen. Ibland kan vissa vara nöjda över att bara ha fått ett träningspass gjort medan individer i andra situationer är nöjda över att ha presterat ett nytt rekord på milen. Genom att sätta upp små delmål så kan resan mot det stora målet bli lättare då man under resans gång får uppleva att man är en bit på vägen kontra att bara sträva mot ett långsiktigt mål.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Jag skulle inte säga att jag har någon stor hemlighet att dela med mig av, men att aldrig ge upp trots att det ibland kan kännas tungt är någonting som har hjälpt mig väldigt långt. Ibland kanske inte plan A fungerar så bra som man har tänkt sig och då får man ta till reservplaner och andra vägar för att nå sina mål. Så länge som man fortsätter kämpa, leta nya vägar och tycker det är roligt så tror jag att man kan nå dit man önskar och vill.