RÅ-Partner Laura Toivanen

Laura Toivanen


Språkbegåvad och musikalisk skidskytt som tävlat för Finland. Började åka skidor som 1-åring.

Följ Laura >

MIN HISTORIA >

Laura sysslade under uppväxten med olika idrotter och spelade dragspel och piano. Hon började med skidskytte 2001 samtidigt som storebror. Lillebror är också skidskytt (han representerade Finland i OS Sochi). Över 50 medaljer i FM (finska mästerskapen) har Laura skaffat sig sedan dess.

Första junior-VM och första världscup­ tävlingen deltog hon i 2009. Som senior i VM 2011 var hennes bästa placering individuellt 48:e plats medan det blev en 9:e plats i stafett. Hon har 45 starter i världscupen, och främsta meriten därifrån är 35:e plats i Antholz förra året (2018). 

Lauras bästa resultat hittills är från OS 2018 i Pyeongchang; 6:a i mix­stafett, individuellt i distans kom hon på 49:e plats. Just  stafetter är Laura särskilt taggad inför, och hon presterar som bäst då hon måste åka tillsammans med andra. Från stafetterna har hon många goda minnen och många fina förstasträckor. 

Vid sidan av skidåkningen har hon dessutom hunnit med universitets­studier. Hon har en Bachelor of Arts från Joensuu 2013 (svenska/tyska/ryska) och en magisterexamen från hälsovetenskapligt program i Jyväskylä (idrottsmedicin och nutrition) 2016.

Laura har nu bestämt sig för att ta ett steg ifrån elitidrotten. Hon ska bland annat jobba som tränare för företagsägare i Helsingfors. Hon kommer dock att fortsätta träna så mycket hon kan men utanför landslaget. Tävla kommer hon göra främst i Finland men även i Sverige.


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


Maj 2019

Hälsning från Laura:
"Två medaljer (silver i stafett och brons i sprinten) i årets FM (finska mästerskap) i april. Nöjd med säsongen, dock delvis lite otur på vägen men också några höjdpunkter, till exempel från USA (med två bom 48:a plats) och Ruhpolding (kanon­bra första­sträcka i stafetten)."