Laura Toivanen - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED LAURA TOIVANEN 2019

Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Jag började åka skidor när jag var 1 år gammal och sysslade med många idrottsgrenar, till exempel innebandy och friidrott, till gymnasieåldern. Hela familjen har varit aktiv inom idrott, och när min storebror började skidskytteskolan i Kontiolahti 2001 så ville jag ju följa med. Jag fick nya kompisar och blev jättetaggad av kombination av skytte och skidåkning. Så har jag hållit på med skidskytte 18 år.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

För att storebror började i skidskytteskolan och jag följde med och också ville prova skyttet. Det funkade utmärkt och då började jag tävla också inom skidskytte vid sidan av längdåkning.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Jag hade svaga år i skidskytte mellan år 2012- 2015 då jag pluggade vid universitet och ville bli magister i idrottsmedicin inom hälsovetenskapligt program. Det var svårt att komma till landslaget när det var bara två kvinnor och två män i laget, och jag var inte i form i början av säsongen.

Oväntade positiva erfarenheter?

Jag pluggade och tränade vid Mittuniversitetet i Östersund ett år och fick mycket hjälp av andra aktiva och tränare, till exempel Johan Hagström som nuförtiden är A-landslagstränare i Sverige. Jag fick positiva erfarenheter också då jag 2015 valde att satsa på skidskytte 100 % och inom två år lyckades komma in till OS i Pyeongchang i mitt livs bästa form. Vi kom 6:a i mixstafetten och jag hade riktig bra förstasträcka i båda stafetterna.

Vad har du för mål i din satsning?

Jag vill prestera bättre och bättre varje år och nå topp-10 i världen. Det är svårt men möjligt i den här spännande sporten.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Jag skulle ha aldrig fortsatt med skidskytte så länge om jag inte hade min bästa vän skidskytten Mari Eder (Laukkanen) att träna med. Hon hejade och utmanade mig att träna på 100 % som toppidrottare två år före OS.

Dina övriga intressen?

Jag gillar att spela dragspel och piano - började som 6-åring - men jag fick lägga av då skidskytte blev det första på prioriteringslistan. Jag tycker också om musik i övrigt, pilates och beach volley, och förstås att resa (utan bössa).

Jobbar du? Med vad i så fall?

Jag är med i A-landslaget i Finland och har skidskytte som heltidsjobb just nu.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag fick veta om era produkter via Biathlon Family, alltså Bettan och Ingela från svenska landslaget, som tipsade mig om era produkter när finska gänget bodde i samma hotell under IBU-cupen nu i år.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Jag har stort intresse för sund kosthållning, och som magister inom idrottsmedicin och som uthållighetsidrottare gillar jag RÅ Rödbetskoncentrat som är bra för kroppen och har effekt på syreupptagningsförmågan, och därför dricker jag det gärna inför tävlingarna. Dessutom hjälper juicen RÅ Ingefära mig att hålla mig frisk
genom att boosta immunförsvaret under långa tävlingssäsonger.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet?

Aldrig sluta tro på dig själv. Välmående, som innebär sömn, kost och träning, ska stå högst upp på din värderingslista om du vill nå dina mål. Vare sig det är drottsmål eller andra mål i livet.

Några ytterligare tips du vill dela med dig av om din träning?

Aktiv återhämtning är bättre än att ligga på soffan, men vila är också viktigt. Jag är bra på att lyssna på min kropp och jag vet ganska noggrant när det börjar bli lite för mycket träning och jag ligger på gränsen att bli sjuk.

Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Jag har läst väldigt många böcker under senaste tiden om att utveckla sig själv och om mental träning. Då har jag blivit starkare i huvudet och kan prestera som bäst i svåra och tuffa tävlingssituationer som skidskytte bjuder på.