Råvaror - blåbär

Blåbär

Det lilla blåbäret har stora krafter. Forskningsrön om dess verksamma ämnen skapar efterfrågan i hela världen. Gott är det också, fråga en björn som kan äta hundra­åttiotusen blåbär på en dag.

Visa produkter

Blåbär (Vaccinium myrtillus) är en liten buske som är typisk för vår vanligaste skogstyp, blåbärsgranskogen. Blåbärsris täcker 17 procent av Sveriges yta. Det är inte bara vi och björnarna som gillar blåbär. Dess ris, blommor och bär är viktiga för många arter och har alltså stor betydelse för den biologiska mångfalden.  

Förr användes blåbär för att bota dysenteri. Under andra världskriget åt brittiska stridspiloter blåbär för att förbättra sitt mörkerseende. En gammal huskur som används än idag mot magsjuka är blåbärssoppa. Och vad är ett Vasalopp utan denna uppiggande dryck! Har du råkar färga tyg oavsiktligt med blåbärssaft? Om tyget tål kokande vatten - doppa ner det.

Ämnen i blåbär intresserar forskare

Blåbärets färgämne tillhör gruppen antocyaniner och fungerar också som antioxidant. Blåbär innehåller också folat, vitamin B2, vitamin C och vitamin K. Och mycket mer.

Det kommer nu forskningsstudie efter forskningsstudie om blåbäret. Efterfrågan på blåbär ökar och de odlas numera också, det finns ett flertal olika arter. Men vilda blåbär innehåller mer antioxidanter än odlade.

Blåbärsjuice av svenska blåbär

Vår blåbärsjuice görs av norrländska blåbär som har vuxit vilt i skogarna i Norr- och Västerbotten. Bären fryses direkt efter plockning och rensas frysta för att sedan skickas till pressning. De får tina något innan de kallpressas till juice. Samtidigt som juicen fylls på flaska eller bag-in-box pastöriseras den. Inget tillsatt socker.

Sortera på:
RÅ Blåbär, juice i bag-in-box

Blåbärsjuice av 100 % blåbär
499 kr
RÅ Blåbär - blåbärsjuice
RÅ Blåbär - blåbärsjuice
Flaska 50 cl (köpes i 6-pack)
Blåbärsjuice av 100 % blåbär.
89 kr
Info Köp
Skapa ditt eget RÅ-paket, välj 3-6 flaskor
Prova 3-6 st flaskor, välj ur vårt RÅ-sortiment.
fr. 105 kr
Presentförpackning, 3 valfria RÅ-flaskor
Välj tre valfria flaskor ur vårt RÅ-sortiment. Priset justeras beroende på vil...
fr. 130 kr
RÅ Blåbär Shot
RÅ Blåbär Shot
Flaska 65 ml
Av blåbärsjuice från 100 % blåbär
20 kr
RÅ Blåbär bag-in-box, prenumeration
100 % blåbär

PRENUMERERA, FÅ 10 % RABATT
449.10 kr 499 kr
RÅ Blåbär, prenumeration
RÅ Blåbär, prenumeration
Flaska 50 cl (köpes i 6-pack)
100 % blåbär

PRENUMERERA, FÅ 10 % RABATT
80.10 kr 89 kr