Råvaror - tranbär

Tranbär

De tåliga, låga tranbärsrisen växer på myrar och mossar. Tranorna äter säkert gärna de syrliga röda bären som kan pigga upp vem som helst, men det är inte därför de dansar sin trandans.

VISA PRODUKTER

Växtens namn sägs härröra från de rosa blommornas form och hur de rör sig i vinden - som en tranas huvud. Tranbär hör till samma växtfamilj som blåbär och lingon. De växer på norra halvklotet och är vintergröna. Riset har ett krypande växtsätt och kan vara svårt att se.

 Tranbären innehåller bland annat vitamin C och E. De är också rika på olika polyfenoler, som quercetin, antocyaniner och proantocyanidiner. Flera av dem kallas antioxidanter.

Bären torkas, används till sylt och gelé eller pressas till juice. Bären mognar sent. De ska helst plockas efter en köldknäpp eftersom den lite kärva smaken mildras då. Bären kan också plockas efter vintern.

Att dricka osockrad tranbärssaft är ett gammalt husmorsknep mot urinvägsproblem. Eftersom det är ganska stora mängder som ska drickas underlättar det om juicen är koncentrerad.

Linné (1749) tyckte att tranbär även kunde användas till silverputs och skrev att "af bären betjena sig Guldsmeder". Vi dricker den hellre som juice, bara för att det är gott. Om det dessutom putsar upp insidan så är det ju ingen nackdel.

Vår tranbärsjuice är osötad och utan tillsatser. Den är koncentrerad och kan drickas som den är eller spädas 4-8 gånger. Juicen görs av bär från Kanada.

Sortera på:
RÅ Tranbär, koncentrerad juice i bag-in-box
Koncentrerad juice av 100 % tranbär
349 kr
RÅ Tranbär - tranbärsjuice, koncentrerad
RÅ Tranbär - tranbärsjuice, koncentrerad
Flaska 50 cl (köpes i 6-pack)
Koncentrerad juice av 100 % tranbär.
65 kr
Info Köp
Skapa ditt eget RÅ-paket, välj 3-6 flaskor
Prova 3-6 st flaskor, välj ur vårt RÅ-sortiment.
fr. 105 kr
Presentförpackning, 3 valfria RÅ-flaskor
Välj tre valfria flaskor ur vårt RÅ-sortiment. Priset justeras beroende på vil...
fr. 130 kr
RÅ Tranbär bag-in-box, prenumeration
Koncentrerad juice av 100 % tranbär

PRENUMERERA, FÅ 10 % RABATT
314.10 kr 349 kr
RÅ Tranbär, prenumeration
RÅ Tranbär, prenumeration
Flaska 50 cl (köpes i 6-pack)
Koncentrerad juice av 100 % tranbär

PRENUMERERA, FÅ 10 % RABATT
58.50 kr 65 kr
RÅ Tranbär Shot
RÅ Tranbär Shot
Flaska 65 ml
Av koncentrerad juice från 100 % tranbär
20 kr