Angående Äkta varas lista Årets bluff

Angående Äkta varas lista “Årets bluff”

Det är med ledsamhet och förvåning som vi fått veta att RÅ Blåbär är en av fem produkter som blivit nominerade till Årets bluff av initiativet Äkta vara. Äkta vara skriver att eftersom RÅ Blåbär är pastöriserad, det vill säga upphettad till 85 grader, borde vi inte använda varumärket RÅ eller produktbeteckningen råsaft, och inte heller skriva att den är kallpressad.

Att våra juicer är pastöriserade är inget vi försöker sticka under stol med. På ingrediensförteckningen på förpackningen för RÅ Blåbär står det "Kallpressad råsaft av 100 % norrländska blåbär. Pastöriserad.”, och i alla våra produktbeskrivningar skriver vi tydligt att våra produkter är pastöriserade.

Råsaft är synonymt med juice som är en produktbeteckning som är skyddad enligt lag. För att en dryck ska få kallas råsaft eller juice måste den bestå av 100 % pressad frukt, bär eller grönsaker och inget annat.

Kallpressning är en av många metoder att pressa råvaror. Det är precis som det låter, man pressar råvarorna kylda eller i rumstemperatur, och det är det enda korrekta sättet att beskriva våra produkter.

Att orden råsaft och kallpressning kan verka missvisande för någon som inte är insatt i produktionsprocessen kan vi förstå. Men vi tycker det är tråkigt att Äkta vara inte tagit sig tid att ta reda på vad råsaft och kallpressning faktiskt innebär innan de gjorde sin nominering, och vi förklarar gärna hur det ligger till!

Vad är råsaft?

Råsaft är ren pressad saft från frukt, bär eller grönsaker, utan något annat tillsatt. För att en dryck ska få kallas råsaft eller juice måste den alltså består av 100 % frukt, bär eller grönsaker och inget annat.

Det är från ordet råsaft vårt varumärkesnamn RÅ kommer, och även om det har hänt att personer hört av sig och tyckt att det varit missvisande då vi pastöriserar våra produkter, försöker vi alltid vara så tydliga vi kan med att de är pastöriserade. Vår upplevelse är att de som känner till fördelen med pastöriserad jämfört med opastöriserad juice, också vet att en opastöriserad juice alltid är kylvara. Våra produkter förvaras alltid utanför kyl i butik. Självklart skriver vi ändå ut tydligt på etiketter och produktbeskrivningar att juicen är pastöriserad.

Vad innebär det att råsaften är kallpressad?

Äkta vara anser även att vi inte borde säga att RÅ Blåbär är kallpressad eftersom den är pastöriserad. Vi förstår som sagt att det kan låta fel för någon som inte är insatt i produktionsprocessen.

Det finns flera metoder att pressa råvaror. Den vanligaste pressmetoden är pressning med enzymering. Då tillsätts ett enzym som får verka i 40–50-gradig värme i 10–12 timmar. Detta ger ett högre utbyte men försämrar smaken. RÅ Blåbär är däremot kallpressad, liksom som våra övriga produkter. Kallpressning är precis som det låter, man pressar råvarorna kylda eller i rumstemperatur. Även om det kan verka förvirrande så är det det enda korrekta sättet att beskriva våra produkter. För att undvika missförstånd ser vi återigen alltid till att vara tydliga med att vi pastöriserar våra produkter.

Varför pastöriseras RÅ?

Vi pastöriserar våra produkter för att öka hållbarheten. Pastörisering innebär att ett livsmedel hettas upp till 85 grader för att ta död på jästceller och mögelsporer. Utan pastörisering skulle alla våra produkter ha en betydligt kortare hållbarhet, vilket skulle öka vårt svinn avsevärt. En pastöriserad produkt är även en säkrare produkt då pastöriseringen eliminerar risken för mögeltillväxt, en tillväxt som i värsta fall kan leda till att det bildas mögelgifter. Här kan du läsa mer om hur vår pastörisering går till och hur det påverkar näringsämnena >>

Råsaft från blåbär är väldigt känslig och skulle klara sig i max 7–8 dagar, förutsatt att den förvaras vid konstant temperatur under 4 grader. Det finns faktiskt inte någon opastöriserad blåbärsjuice på marknaden, och vi är väldigt stolta över att kunna leverera en juice på 100 % svenska blåbär helt utan tillsatser!

RÅ är en bekvämlighetsprodukt

Det bästa, om man vill komma åt så mycket näring som möjligt, är alltid att pressa råsaft själv. Det var faktiskt så allt började för oss, med att vår grundare Thomas köpte en råsaftcentrifug och började pressa rödbetsjuice hemma i köket. Men ni som testat att pressa egen juice vet att det är allt annat än lätt, och det var ur den tanken RÅ föddes – med målet att göra det lättare för människor att välja naturliga produkter.

I valet mellan att göra en produkt med väldigt kort hållbarhet, och mycket svinn, och en pastöriserad produkt med lång hållbarhet, valde vi att göra en pastöriserad produkt eftersom vi ansåg att det var bäst för både oss och vår klimatpåverkan. Vi är medvetna om att en del upplever varumärket RÅ som missvisande, men vår upplevelse är att majoriteten av våra kunder, precis som vi, tycker om namnet RÅ och inte vill att vi ska ändra på det.

Här kan du läsa mer om RÅ Blåbär och hur tillverkningen går till från bärplockning till tappning >>