Var kan jag köpa era produkter? >
Hur mycket bär används till en flaska (0,5 l) RÅ Blåbär respektive RÅ Lingon? >
Hur mycket rödbeta används till en flaska (0,5 l) RÅ Rödbeta? >
Varför smakar juicen inte likadant varje gång? >
Jag tycker rödbeta smakar lite jord, varför är det så? >
Är lingonen och blåbären odlade eller plockade i skogen? >
Ska juicerna spädas eller drickas som de är? >
Kan man göra egen juice? >
Kan jag inte äta rödbetor istället? >
Är det socker i RÅ-produkterna? >
Är det konserveringsmedel i RÅ-produkterna? >
Hur lång hållbarhet har RÅ-produkterna? Hur ska de förvaras? >
Hur kan RÅ-juicerna hålla sig så länge utan konserveringsmedel? >
Hur pastöriseras RÅ-juicerna? >
Förstörs inte näringsämnena vid pastörisering? >
Kan jag dricka juice när jag äter medicin eller har någon sjukdom? >
XDu kan titta på vår webbsida ”Återförsäljare” för att se vilka butiker som säljer våra produkter. Alla återförsäljare har inte hela vårt sortiment av produkter eller förpackningsstorlekar, ring dem gärna och fråga efter det du söker. Beställer du från vår webbutik kan du välja utlämningsställe eller hemleverans. Du kan också prenumerera på produkter från oss.
XUppskattningsvis drygt 3500 bär används till en flaska RÅ Blåbär respektive RÅ Lingon.
XCirka 7,5-8 hg rödbetskross används till en flaska med vår okoncentrerade rödbetsjuice.
XVi använder naturliga produkter. Smaken på en skörd kan skilja sig från smaken på nästa.
XRödbetans söta jordiga smak kommer från geosmin som produceras av mikrober i jorden. Geosmin finns även i andra växter.
Vår produkt RÅ Rödbeta innehåller 2 % äppelcidervinäger som många tycker ger en fin balans i smaken.
XDe lingon och blåbär som plockas till våra bärjuicer växer vilt i de norrländska skogarna.
XAlla våra juicer kan drickas som de är.
RÅ Rödbetskoncentrat är koncentrerad 4 gånger och kan spädas om så önskas. Om man har känslig mage kan outspädd juice vara stark, drick då inte heller på fastande mage. RÅ Tranbär är koncentrerad 4 gånger och kan spädas om så önskas. Kan spädas 8 gånger till måltidsdryck.
Övriga juicer njuts som de är. RÅ Lingon och RÅ Blåbär kan också spädas 4 gånger till måltidsdryck.
Tips: Prova att blanda med kolsyrat vatten eller i en smoothie.
XJavisst, använd ekologiska produkter och en juicepress/råsaftcentrifug så får du en fin juice.
XJavisst, men ät dem helst råa eller ugnsbakade om det är nitraterna du vill åt – annars försvinner en del med kokvattnet eftersom de är vattenlösliga. Tre till fyra rödbetor motsvarar 1-2 dl rödbetsjuice.
XDet enda socker som finns i våra produkter kommer naturligt från de råvaror som används. Vi tillsätter inte socker eller något sötningsmedel alls.
XJuicen i flaskorna ska förvaras i kylskåp efter öppnande. Juicen i bag-in-boxarna bör också förvaras i kylskåp efter öppnande.
RÅ Frisk håller 14 dagar i kylskåp och RÅ Ingefära Shot och RÅ Rödbetskoncentrat Shot håller 7-10 dagar efter öppnande.
Vi rekommenderar att övrig juice på flaska förbrukas inom 7 dagar efter öppnande, men juicen håller säkert längre. Det som kan hända efter 7-8 dagar är att en bottensats kan bildas, men den löses upp genom att man skakar flaskan ordentligt.
Juicerna i våra bag-in-boxar håller i minst 30 dagar efter öppnande.
Oöppnad flaska håller i 24 månader och oöppnad bag-in-box i 18 månader från tappningsdatum eftersom drycken pastöriseras innan den tappas på flaska/bag-in-box.
XVåra produkter pastöriseras när de fylls i flaskan eller bag-in-boxen. Det innebär att de hettas upp till 82 respektive 85 grader för att ta död på skadliga bakterier och andra mikroorganismer som kan förstöra produkten och leda till sjukdom.
XVi använder två olika metoder när vi pastöriserar RÅ-produkterna.
1) Flaskorna varmtappas vid en temperatur av 82 grader, flaskan fylls nästan ända upp och korken sätts därefter på. När innehållet svalnar minskar volymen och ett undertryck eller vakuum uppstår vilket gör att det är minimalt med syre i flaskan. Därför kan inte några jäsningsprocesser komma igång. Så fort flaskan öppnats utsätts produkten för syre och de naturliga jäsningsprocesserna kan starta. Därför ska man förvara en öppnad produkt i kylskåp (4-8 grader) – ju kallare desto längre hållbarhet.
2) Bag-in-box-produkterna hettas upp under en mycket kortare tid än flaskorna. Under 45 sekunder är produkten upphettad till 85 grader, sedan kyls den ner till 14 grader. Därefter fylls bag-in-boxen utan att produkten kommer i kontakt med syre. Från pastören till bag-in-boxen är det ett slutet system varför någon yttre påverkan inte sker.
Bag-in-boxen har en längre hållbarhet efter man öppnat den, jämfört med flaskan. Detta beror på att det inte finns någon luft i påsen, inte heller efter att man börjat använda produkten. Det är därför viktigt att man inte till exempel håller boxen upp och ner och trycker på kranen. Skulle man göra det kommer luft in och de biologiska processerna kan starta.
XInnehållet av fettlösliga vitaminer, fettsyror, proteiner, mineraler, nitrater och de flesta antioxidanter påverkas inte av pastörisering. Vissa vattenlösliga vitaminer, som folat (vitamin B9) och vitamin C, kan minska något i samband med pastöriseringen.
XSå långt det är möjligt används inga konserveringsmedel i RÅ-produkterna. Det finns två undantag: RÅ Rödbetskoncentrat Shot, 7 cl, och RÅ Ingefära Shot, 7 cl, som tappas på plastflaska och därför innehåller två naturliga konserveringsmedel.
Glasflaskorna och boxarna innehåller inga konserveringsmedel.
XVi ger inga medicinska råd, den som är sjuk, är blödningsbenägen eller tar medicin bör rådgöra med sin läkare om sin kosthållning.