Hampus Anderberg - Min historia

MIN HISTORIA - INTERVJU MED HAMPUS ANDERBERG 2017


Hur blev du intresserad av idrott överhuvudtaget?

Min familj är en idrottsfamilj, mamma har varit i landslaget i både handboll och fotboll och pappa har alltid tränat och tävlar i uthållighetsidrotter och alpint, så idrott har alltid varit en del av livet. Född till att bli tävlingsmänniska och en riktig vinnarskalle.

Varför valde du just det fältet inom idrott?

Jag kom mer och mer in på uthållighetsidrotter då de passade mig, märkte tidigt att jag hade extremt bra kondition i skolan, och gjorde bra resultat nästan direkt jag startade med cykel. Jag trivdes med den extrema ansträngningen som krävs vid varje träning och tävling som cyklist.

Svårigheter/bakslag du har mött?

Såklart är skador och vurpor alltid bakslag, men jag har aldrig haft en riktigt stor skada som tur är. Det största bakslaget för mig som var extremt tufft psykiskt var i mitt danska proffslag. Jag blev lovad en massa bra som inte hölls, det var struligt ekonomiskt och de hotades med att laget skulle lägga ner egentligen varje vecka. Vi fick inte köra de tävlingarna vi skulle och vi hade ingen support på tävlingarna. Tillslut lyckades jag komma därifrån som tur var och hamnade i Belgien, i ett riktigt bra team.

Oväntade positiva erfarenheter?

Trots att landsvägscykel låter som en individuell idrott så är det faktiskt en lagidrott till stora delar. Så det blir liknande andra lagidrotter att man blir som en liten familj, allt från ledare till cyklister.

Vad har du för mål i din satsning?

Såklart är mitt mål att komma upp i den högsta nivån av team, just nu ligger jag i 3:e nivån, även att vinna SM i elit, då jag blev 3:a och 5:a i år så är det helt klart ett mål som inte ligger många år framåt utan ett mål som jag har stor chans att klara redan nästa år.

Finns det någon som hjälpt dig speciellt mycket eller som är din inspirationskälla?

Den som hjälpt mig i min träning och mitt sätt att tänka är helt klart Michael "roddarn" Andersson, ser upp till honom och vet att han har extremt mycket kunskap. Det är även han som hjälpt mig att komma upp den den nivån jag är idag. Sedan får man aldrig glömma mina föräldrar som lägger ner lika mycket tid som jag i min satsning.

Dina övriga intressen?

Jag är väldigt intresserad av kaffe, en dröm i framtiden är att öppna ett microrosteri och kanske ett café. Sedan är jag även intresserad av kost, läser och försöker hela tiden lära mig mer och mer, både i hälsoperspektiv men såklart även inom idrotten.

Kläder är även en kul grej vid sidan om, tack vare att jag går mycket tid i träningskläder älskar jag att klä på mig skjorta, kavaj m m.

Jobbar du? Med vad i så fall?

I skrivande stund inget jobb, men har tankar och trådar ute, framförallt som tränare inom idrott och lite hälsocoach för dessa personer.

Hur fick du först veta om våra produkter och sedan kom på att kontakta oss?

Jag fick testa RÅ-produkter då jag körde min första säsong som proffs i Danmark, en ledare gav oss produkterna till frukost vid tävling och träningsläger, älskade dem! Så de kändes självklart för mig att försöka få ett samarbete.

Upplever du att våra produkter hjälper dig med din hälsa och/eller träning? I så fall hur?

Rödbeta har en bevisad effekt på uthållighetsidrottare, när man använder det rätt. Så inför viktiga tävlingar och vid hårdare träningsperioder använder jag det för att få en bättre uthållighet och bättre återhämtning. Jag känner skillnad och tvivlar inte på att det var en faktor till min 3:de plats på Tempo SM och och då jag blev dubbel U23-mästare.

Sedan använder jag både chiafrö och quinoa vardagligt i min träning. Chiafrö använder jag i min gröt varje dag och quinoa ger mig en perfekt återhämtning med en bra blandning av kolhydrater och protein efter mina pass.

Vad skulle du ge för råd till dina "följare" om din erfarenhet? Någon "hemlighet" som gör skillnad i din karriär som idrottare?

Som uthållighetsidrottare så är väl mitt största tips att älska smärtan, det kommer göra ont men du måste älska det. Annars måste du se din idrott som ett heltidsarbete, det handlar inte bara om att träna timmarna varje vecka, utan det handlar även om vad du gör efter, hur du återhämtar dig. En del som många glömmer är hur viktig din kost är. Tyck inte heller synd om dig själv - bara för det är dåligt väder, eller att du är trött, tyck inte synd om dig själv!