RÅ-Partner Justina Lundberg

Justina Lundberg


Sedan barnsben mycket aktiv inom olika idrotter. De senaste åren satsning på kettlebellsporten där hon tillhör världseliten.

Följ Justina >  

Justina har sysslat med ridning, fotboll, dans, kick­box­ning, gymträ­ning, athletic fitness (som hon tävlade i 2014), sim­ning, cross­fit och styrkelyft.

Justinas mamma är aktiv inom kettle­bell­sporten och tipsade Justina om den.

Kettlebellsport är en uthållighets­sport som går ut på att lyfta kettlebells (järnklot med handtag) så många godkända repetitioner som möjligt på utsatt tid. Vikt på klot, antal klot som lyfts (1 eller 2 samtidigt) samt tid varierar beroende på disciplin.

Efter ett 7-veckors tränings­program följde Justina med sin mamma på SM 2016 i Örebro och fick mycket goda resultat. Nu var hon fast.

Sedan dess har Justina deltagit i bland annat SM, EM och VM och kommit hem med ett antal brons, silver och guld i olika grenar, hon har också satt flera världsrekord.

Sannerligen en lysande karriär, och för de som är imponerade berättar Justina att hon använder juicerna RÅ Rödbetskoncentrat och RÅ Balans. Världens bästa ”bumbibärssaft” för uthållighetsidrottare, tycker Justina.
- Särskilt RÅ Rödbetskoncentrat är en fantastisk produkt, säger hon.

RÅ Granatäpple/Rödbeta är en ny favorit till mellanmål, och beroende på vad hon har hemma brukar hon ofta ta en shot eller ett glas på morgonen också av RÅ Blåbär, RÅ Ingefära eller RÅ Guld.


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


April 2019 Uppdatering från Justina:

Tanken för mig denna tävlings­säsong var att jag skulle ha ett uppehåll för att jag påbörjade en utbildning i försvars­makten i början på året. Tyvärr tvingades jag avbryta utbildningen på grund av medicinska skäl och därav är jag tillbaka med en ny plan för vårens tävlingar.

De tävlingar jag har inplanerade för våren är SM i kettlebell - både standarddisciplin och halv­marathon, VM i kettlebell standard­disciplin, och eventuellt EM i kettlebellmarathon.

Just nu har Crossfit Open dragit igång och det håller på i fem veckor. I år hoppas jag kunna delta i alla fem delmoment så jag kan se hur jag ligger rankad i Sverige (och världen), trots att det en av dessa veckor kommer bli både Crossfit Open och SM samma helg.

Det här året ska jag ta klivet upp till tyngre vikter i kettle­bellsporten och därför har jag inga förvänt­ningar på placeringar eftersom jag är helt ny i en svårare klass. Parallellt med kettlebell­sporten kommer jag ägna mig mer åt crossfit och andra saker som simning, orientering, löpning och eventuellt cykling.

Som det ser ut nu tränar jag oftast två gånger om dagen på vanliga arbetsdagar och en gång om dagen på helgerna (då oftast längre och tyngre pass.) En dag i veckan har jag vilodag.


2018-11-25, IKMF Wold Championship, Spanien

Tillsammans med åtta andra svenskar åkte Justina till Spanien för att delta i kettlebell­marathon. Justina ställde upp i två grenar och hon tävlar i kroppsvikt under 60 kg, elit­klass, d.v.s. 18-39 år.

Första grenen var Onearm long cycle halvmarathon. Hon gjorde 400 repeti­tioner och fick VM-silver för att hon och vinnaren hade samma resultat. När det händer avgörs vinnaren utifrån kroppsvikt, hon som vann vägde ca 2 kg mindre än Justina.

Dagen därpå var det Onearm long cycle marathon. Justina gjorde 827 repetitioner och tog guld med stor marginal till tvåan.

"Mina kommande mål nu är att pressa mig själv utanför min bekvämlighetszon genom att fokusera på att lyfta tungt och bygga massa nu fram tills vårsäsongen drar igång. Förhoppningarna är att jag nästa år kommer tävla med dubbla 20 kilosklot i 10-minutersdisciplinerna och självklart öka mina maxvikter i allt", säger Justina.


2018-10-22 Uppdatering från Justina:

I slutet av sommaren var det en kettlebelltävling i Öregrund som var både SM och Cup of Scandinavia i samma tävling. Svenskarna vann landskampen (det land som tog hem flest medaljer) och jag tog tre guld. Därmed blev jag svensk mästare i Twoarm longcycle och halvmarathon Onearm longcycle (det tredje guldet var ingen SM-gren).

Long cycle: frivändning och stöt/clean and jerk med kettlebells.
Twoarm long cycle: ovanstående lyft så många gånger som möjligt på 10 minuter, ingen vila, ställer man ner är man klar. Jag körde med 2 st 16 kg.
Halvmarathon i Onearm long cycle: samma lyft så många gånger som möjligt på 30 minuter med ett klot. Ingen vila men fria handbyten och man måste fortsätta tiden ut, ställer man ner klotet innan tiden är ute blir man diskad.


Jag har även deltagit i 2 st småtävlingar under hösten där jag har lyft 2 st 20 kg-kettlebells i 5 minuter twoarm long cycle, därefter samma klot 5 minuter men då bara jerk (dvs själva stöten från bröstkorgen och upp över huvudet på raka armar) och därefter 5 minuter snatch ("ryck") med 1 st 20 kg-kettlebell och då med bara ett handbyte. Dessa tävlingar har för mig varit träningstävlingar inför våren då tanken är att jag ska lyfta 2 st 20 kg-kettlebells i twoarm long cycle i 10 minuter på SM 2019.

Kommande:
- Om några veckor (23-25/11) är det VM i kettlebell­marathon i Spanien. Jag ska delta i onearm long cycle i två discipliner där. Ena dagen ska jag lyfta en 20 kg-kettlebell i 30 minuter och andra dagen en 16 kg-kettlebell i 60 minuter. Dessa grenar är jag regerande världsmästare i sedan förra året.

- Jag var med på ett triathlon i lagklass i somras och kläckte där idén om att själv delta i ett triathlon nästa sommar. Nu har jag börjat träna cykling också utöver simning och löpning som jag redan gör mycket av.

- Jag ska delta i en orienteringstävling med jobbet och eventuellt även någon mer mindre tävling själv för skojs skull.2018-05-15 ställde Justina upp i crossfit-tävlingen Best of Sweden, kategorin RX, bara för att utmana sig själv och utvecklas. Hon vann löp-eventet och satte nytt person­bästa i 1 rep max snatch, men slutade på 6:e plats av 6 deltagare. I det sällskapet kan Justina ändå vara nöjd.2017-11-24--26 samlade Justina och åtta andra svenskar 18 guld och 3 silver i IKMF Kettlebell Marathon World Championship, Italien. "När folk undrar vad sjutton svenskarna tar - det är rödbetsjuicen!"


2017-07-22 gick kettle­bell­tävlingen True Grit Open i Piteå av stapeln. Justina slog nytt världsrekord för damer -58 kilo. Hon lyfte 2x16 kilo och klarade 106 godkända lyft på utsatt tid. Guld blev det också i grenen triathlon. Med sina resultat vann Justina den totala damtävlingen i True Grit Open.


Justina på väg mot Danmark och kettlebell­tävlingen Cup of Scandi­navia 2017-06-16--17. Självklart fanns maskoten Ra och rödbets­juicen RÅ Koncentrat i bagaget.

Resultatet: Silver i grenen biathlon och guld i two arm long cycle.