RÅ-Partner Olivier Vaudour

Olivier Vaudour


Simmare som blev kettlebell­idrottare. Har kallats "ensamvarg" eftersom han tränar själv.

Följ Olivier >  

MIN HISTORIA >

Olivier växte upp på den franska lands­bygden i Loire­dalen och flyttade sedan till Sverige.

Han började tävla i kettle­bell 2010, det var Sveriges första SM på Fitness­festivalen i Göteborg. Sedan dess har det blivit mycket mer. Han har i skrivande stund sexton SM-medaljer - elva guld, tre silver och två brons.

Sedan början av 2014 har han tagit sex guld och ett silver i Cup of Scandinavia. I kettlebellmarathon-VM i Milano november 2017 (set på 30 och 60 minuter) vann han fyra guld i open division/elite. Dessutom har han deltagit med framgång i ett flertal mindre lokala tävlingar i Sverige och virtuella tävlingar på FB-grupper. I kettle­bell­sportens olika lyft innehar Olivier över 20 svenska rekord.

Internationellt i år (2018) blev det ett VM-guld och två EM-guld, varav ett efter 30 minuter med 2×20 kg, och ett nordiskt silver.

Olivier är känd för sin rödbetsjuice­konsumtion. Han tycker att juicen ger mer ork under träning och tävling. RÅ Blåbär dricker han som sällskapsdryck, bara för att det är så gott, gärna i ett fint vinglas.

Oliver och hans fru Piia har två döttrar som de försöker vara fysiskt aktiva tillsammans med. Den äldste, Matilda, kommer att delta i kettlebellmarathon-VM i Spanien.Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


Fitnessfestivalen 6-8 december, Stockholm
Helgens utmaning att lyfta kettlebell kontinuerligt i 2 timmar antogs av några kettlebellyftare. Genom att välja 24 kg satt jag ett nytt jerk-världsrekort med 2 242 stöt!


SM i Long Cycle, Linköping, 7 september 2019
Under den gångna helgen har årets kettlebellsport-SM i long cycle ägt rum i Linköping. Efter 42 lyft med 2×32 kg i öppna klassen (-73 kg) och 98 lyft med 2×24 kg (veteran 40+) kom Olivier hem med två guldmedaljer och ett nytt svenskt rekord. Efter en hård träningsperiod får resten av september bli återhämtningstid med bland annat RÅ Blåbär-boxen, säger han.
APCON 2019 i Helsingfors, Finland, 2019-08-23--25
Oliviers resultat:
Lördag, Cup of Scandinavia:
LC 2×32 kg (10 minuters vändning och stöt), 50 reps, bronsmedalj.
Söndag, Ultimate Girevik Cup:
* 30 minuters half-snatch 20 kg, 663 reps (ny PB)
* 30 minuters OALC 24 kg (enarm vändning och stöt), 455 reps (ny PB)
* 30 minuters OAJ 28 kg (enarm stöt), 600 reps
Trots tre 30 minuters set på samma dag var det hög prestanda på vartenda med en total på 41 ton lyft över huvudet.Uppdatering från Olivier, maj 2019:
"VM i klassisk kettlebellsport i Irland resulterade i två silver och ett guld för mig. Även om det inte gick precis som tänkt är jag mycket nöjd efter alla grenar jag deltog i."


26-28 april 2019, EM i Danmark

Olivier berättar: "EM i kettlebellmaraton i Nyborg, Danmark, gick utmärkt. Mitt fokus var att slå 60 minuters stötrekord med 24 kg andra dagen. Det blev 1388 stöt och nytt världsrekord (tidigare 1231)!

Trots tankar om att spara energi till andra dagen gick första dagen oväntat bra. 352 lyft (vändning och stöt) med 32 kg kettlebell och därmed nytt världsrekord. Och väldigt stolt över mina elevers enormt fina resultat!

I slutet av maj reser jag med landslaget till årets VM i klassisk kettlebellsport på Irland."


Olivier och hans elever, Anna Berglind och Anna-Carin Herre, efter första dagens utdelning.

11 mars 2019
Olivier berättar: "SM i kettlebells har gått riktigt fint för mig, 6 SM-guld på en helg och bästa manliga prestation i kettlebell-marathon. I går deltog jag i 3 halv-maraton och drack RÅ Rödbetskoncentrat i shot innan varenda men också efter det sista."

I april hålls EM i marathon i Nyborg, Danmark då Olivier ska delta i två grenar i Danmark med fokus på att slå 60 minuters stöt-rekord med 24 kg. 

21 februari 2019
Olivier berättar: "Förra helgen blev det kettlebelltävling i Stockholm, Eken Open i CrossFit Eken där jag satte ett nytt svenskt rekord i klassiska Long Cycle (vändning och stöt av 2×24 kg) med 100 reps, vilket var ett stort mål."

November 2018
I slutet av november hålls Kettlebell Marathon VM i Antequera, Spanien. En tävling till vilken Olivier har tränat mycket men också coachat två damer som ska delta i det svenska laget.

Uppdatering: VM i Kettlebell Marathon i Spanien gick utmärkt. Olivier deltog i två grenar, 30 minuters stöt av 32 kg, 528 godkända lyft, samt 60 minuters vändning och stöt av 24 kg, 840 reps där. Guldmedalj i båda, det blev också nya världsrekord i kategorierna.

Oktober 2018
Olivier blev utnämnd till "Caveman Athlete of the month" tillsammans med en atlet från USA. Läs intervjun här >