RÅ-Partner Per Olhans

Per Olhans


Började sent med kettlebell, sysslade tidigare med friidrott. Tävlar och driver framgångsrikt Fysiocenter Kettlebell Club.

Följ Per >

MIN HISTORIA >

Det är inte så många år sedan Per började träna och tävla i sporten kettlebell. I ung­doms­åren provade han i stort sett alla idrotter men fastnade för friidrott, framförallt 100, 200, 400 och 800 meter. Ett 30-tal DM-guld, individuellt och i stafett i Dalarna och Stockholm, vinst i svealands­mäster­skapen två gånger och ett SM-guld i stafett finns på merit­listan från friidrottstiden.

Numera driver Per Fysiocenter Kettlebell Club i Falun och är ordförande i det relativt nybildade Svenska Kettlebell Förbundet. Han jobbar också i Internationella kettlebellförbundet, WKSF, som representant för Sverige och Europa samt ansvarig för rekord­statistiken.

Per arbetar som gyminstruktör, personlig tränare, massör, kost­rådgivare och laserterapeut på ett gym tillsammans med sex fysio­terapeuter och en läkare med idrottsskadeinriktning.

Förutom att han coachar och skriver tränings­program för klubb­medlemmarna hjälper han också några idrottare ute i landet.

Per har tränat kettlebell sedan 2011 och tog sitt första SM-guld 2013. Det har därefter blivit ytterligare sju SM-guld i skrivande stund. Efter att han började tävla internationellt 2014 har han samlat på sig 16 VM-guld och 13 EM-guld samt ett antal medaljer i silver och brons.

Per dricker juicen RÅ Rödbeta inför och under tävlingar. Han tycker att det funkar bra för honom, och att han får en "boost" när han tävlar och tar ut sig helt.


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER27-28 april 2019

I helgen var 18 svenskar i Danmark för EM i kettlebells­maraton, sex av dem var från Falun. Det blev många EM-guld och Sverige slutade tvåa i lag­tävlingen bland de 13 länder som deltog. Läs artikeln Per skrev >

"Vi tackar så mycket för Ert sponsorstöd med juicen vi tar, och som verkar fungera", hälsar Per.


November 2018

Helgen 9-11/11 avgjordes EM i kettlebells i Porto, Portugal. Som ende deltagare från Falun deltog Per Olhans i longcycle och biathlon. Båda grenarna med 2x24 kilo. På fredagen gick det väldigt bra. Personligt rekord och guld i longcycle med 93 reps.

- Hade en över­raskande bra känsla hela vägen, säger Per. Jag är väldigt nöjd. Då Per också jobbar som domare så blev det detta under lördagen. Under lördags­kvällen slog dock magsjukan till, så det blev inte som det var tänkt i söndagens biathlon. Ett dåligt jerkset (103 reps) följdes av ett mindre bra set i snatch (184 reps).

- Fanns ingen energi idag efter allt rännande på toa. Och en ostadig axel gjorde dessutom att jag fick en massa no-counts. Bara att glömma och gå vidare. Hoppas bara magen återhämtat sig till sista helgen i november då det är maraton VM i Antequera, Spanien. Förutom Per åker också Ellinor Sjöström och Henric Lennmark-Appelbom dit.


September 2018
"My Kettlebell Story", Caveman Athlete of the Month - artikel om Per Olhans

Läs mer här >
https://www.cavemantraining.com/caveman-athlete/my-kettlebell-story/2018-05-25--27
IKMF European Championships 2018, Laois, Irland
Per Olhans, Ellinor Sjöström (Westling) och Henric Lennmark-Appelbom från Fysiocenter Kettlebell Club slog flera världsrekord och tog medaljer i detta EM.
Läs mer här >
https://www.dt.se/artikel/sport/lasartext-falutrio-slog-varsitt-varldsrekord-under-em-i-kettlebell-maraton


2018-04-14
SM i kettlebells i Falun
Eftersom svensk kettlebellyftning kvalitetsmässigt ligger i det övre skiktet i världen blev det många bra resultat och flera svenska rekord.
Läs mer här > https://www.dalademokraten.se/artikel/sport/svenskt-rekord-nar-sm-i-kettlebells-avgjordes-i-falun


2018-02-22--25
Cali Open/WAKSC World Championship
Fysiocenter Kettlebell Club åkte till Kalifornien och tog hem åtta guld, fem silver och ett brons. Per fick dessutom priset som "Absolute Champion". På bilden tillsammans med Ellinor Sjöström.


2017-11-24--26
World Championship Marathon IKMF 2017
"Sverige blev 2:a i lag­tävlingen efter värd­nationen Italien och före Norge. Cirka 200 lyftare från 28 länder deltog. Vi tog 18 guld och tre silver. Det går otroligt bra för Sverige nu. Inte bara i maraton utan också i traditionell Girevoy Sport där man kör med två kulor i 10 minuter. Högsta världsklass i framförallt dam- och veteran­klasserna", berättar Per som tog fyra av gulden. Laget tackar för sponsringen av RÅ-juicerna.