RÅ-Partner Pia Kind

Pia Kind


Urstark och akrobatisk löpare med fokus på hinderbana. Specialist­sjuksköterska och tvåbarns­mamma som gärna peppar andra.

Följ Pia >

Att ha ett aktivt liv är Pias livsstil. Hon tycker att träning ska vara hållbar och gå ut på att orka med vardagslivet. Pia tränar allsidigt, exempelvis löpning, boxning, simning, cykling, yoga, crossfit och workout.

Det började redan i 4-årsåldern när Pia blev cirkusartist. Under följade 11 år byggde hon upp sin balans, styrka och smidighet. De senaste decennierna har hon sysslat med hästar och ridsport och spelat fotboll, men fotbollen lade hon på hyllan 2016.

Under de senaste åren har Pia deltagit i olika löplopp, allt från Lidingöloppet till Sofialoppet, och genomfört tjejklassikern. Ganska nyligen provade hon terräng­löpning och fastnade även för det.

Hösten 2016 började Pia med OCR - hinderbanelöpning, en sport som utmanar fysisk och psykisk styrka och som passar henne perfekt. I nationella tävlingar vinner hon oftast sin ålders­klass och kommer topp 20 av damerna totalt. I EM 2017 i Holland kom hon på 4:e plats i ålders­gruppen 40-44. Efter VM i Kanada 2017 kan Pia nu titulera sig världsmästare.

Pia tränar i många klubbar och med många olika människor. Hon vill inspirera till träning - man kan ta sig tid, det till synes omöjliga kan uppnås och åldern spelar ingen roll. Pia är utbildad löpcoach och har tidigare deltagit i lopp främst som instruktör och för att peppa andra, men har nu börjat fokusera även på sina egna prestationer.

Pia laddar för tävlingarna bland annat genom att dricka RÅ Balans, RÅ Rödbetskoncentrat och RÅ Ingefära.

"Alla knep är tillåtna för att nå balans! Hur svårt kan de va'?"


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


11-13/10 VM 2019 London, Brentwood

Pias berättelse kommer inom kort.


September 2019, uppdatering från Pia:


5/9 Sofia-loppet

Jag försöker delta i så många lokala och välgörenhetslopp som är möjligt. Ett lopp som hela familjen Kind deltar i, jättekul. Det är en fantastisk kombo att få motionera samtidigt som det kan hjälpa någon annan.

Med blandade känslor startade loppet efter en intensiv minut av applåder istället för en tyst minut. Många startande, och här är det mer för den goda sakens skull än tävling, men självklart försökte jag hålla farten runt den flacka och vackra banan. Tiden blev 22,25, helt okej då det tog en liten stund innan det glesades ut och det gick att hålla önskat tempo, men framförallt så mycket värme.


7/9 Extrem Run, Skänninge

Ett speciellt race då jag fick äran att träna en grupp fantastiskt modiga och coola människor inför racet. Det var så häftigt att coacha och få uppleva deras glädje när de överträffade sig själva. Bra jobbat!

Jag tävlade först och lyckades försvarade titeln för tredje året i rad som första dam i mål. Sprang ut i första startgrupp med bara grabbar, körde på lugnt från början men fick kämpa med löpningen lite - för få hinder för min del, men publikens hejarop gav energi och jag fixade hindren på första försöket som var planerat.


12/9 Krokeksloppet, 5 km

Dags att åka ut till vackra Krokek, återigen ett välgörenhetslopp för att bidra till forskningen gällande cancer. Tyvärr spökade höger ljumske och jag valde att endast springa halva sträckan och springa kontrollerat. Kul att se så många taggade ungdomar som stod startklara på mållinjen. Loppet kändes okej och det var fin stämning, skönt och känna på formen inför Toughest-finalen. Jag är grymt imponerad av de brandmän som sprang med full utrustning.


14/9 Runmageddon, Polen, 12 km och 50 hinder

Nu börjar kroppen kännas lite sliten - mycket jobb, lite återhämtning och många tävlingar. Loppet startar med ett lätt bärhinder kort efter en hög vägg, jag får en fin start och kommer ut som tredje tjej i ett stort startfält. Trots lite känning i höger ljumske på uppvärmningen går löpningen förvånansvärt lätt. Jag trycker på, kommer till första tunga bärhindret, bära kedja. Yes! Lång väg och stökig terräng passar mig perfekt då jag är stark i dessa element. Upp med kedjan på axlarna, ser att tjejen bakom har svårt att lyfta upp den, ett litet mentalt övertag. Kommer ut som tvåa, nu gäller det att köra sitt race och inte ta slut på krafterna.

Kilometrarna och hindren rullar på och jag ligger tätt i rygg. Vid en lång löpning i vatten går jag om (mest för att jag ökar för att låren domnar av det kalla vattnet och jag är rädd för kramp). Jag lyckas klara hindren och behåller min förstaplats hela vägen över mållinjen trots att jag fick välta däck sex ggr istället för två då funktionärernas instruktioner oftast är på polska.

Kändes som ett bra kvitto inför VM att kroppen (om än lite trött) kunde prestera på topp. Nummer ett i min åldersgrupp och nummer ett i Elite. Övriga på pallen runt 20 år skrattade och sa att de såg fram mot att åldras.


28/9 Toughest final jaktstart, Göteborg

Regn, lera och hala hinder väntade startande i slutfinalen. Jag hade endast startat i tre race och hade därför ingen möjlighet att få ihop maximalt med poäng men kände mig nöjd över att få gå ut som 9:a bland nordens bästa damer i OCR.

Loppet blev tufft men jag kände mig stark på hindren, "ninja-stepsen" - långa hopp på korta väggar - gick lätt trots känning i höger ljumske. Alla hindren flöt på och jag tog mina fastlines tills jag kom till ringarna som vanligtvis är ett relativt lätt hinder, hoppsan här ramlade jag ner ... räckte inte riktigt till nästa hindret. Peppade mig själv, upp i vanliga vägen. Tappade tre placeringar, dags att öka tempot.

Kom in till rampen, sista hindret, som nummer sex, jag hade alltså sprungit upp mig tre placeringar. Yes, ny energi, full speed upp på rampen - oops superhalt, gled ner. Oj, här gällde det att tänka på tekniken, ha hög fart och springa allt vad jag har ... en tjej kommer upp, nu slåss vi om femte­platsen. Efter ytterligare åtta försök har nästan mer än sex personer kommit in till rampen. Helt plötsligt ändras reglerna och vi får ta "straffet", vilket aldrig förekommer i normala fall, alla hinder ska övervinnas. Racet avslutas med en 300 m sprint, först in i rundan tar femteplatsen och jag åker ner till en nionde plats. Helt klart ett dråpligt slut som inte helt speglar säsongen.

Nu i efterhand är jag galet stolt över fina placeringar i touren och en helt godkänd plats i jaktstarten med tanke på avslutet.


Augusti 2019, uppdatering från Pia:


4/8 Runmageddon

Ett tungt lopp, 12 km och 50 hinder, med mycket kärr och tung löpning, tur att hindren gav energi. Med bara två km kvar låg jag några sekun­der efter 1:an. Vid sista km tappade jag lite under den kalla simningen och tack vare språkförbistring behövde jag två försök på mig vid nästsista riggen (jag körde grabbarnas lean). Fantastiskt väder och en plan bana vilket vanligtvis inte passar just mig. Jag slutade 1:a i min åldersklass och 2:a i Elite vilket jag självklart var jättenöjd med.


10/8 Hellrun

Mjölby, 8 km 40 hinder. Andra året i rad och frågan var om jag skulle kunna försvara vinnartiteln? Det bjöds på hällregn och som tidigare på mycket badande i Svartån till publikens hejarop. Jag gick ut starkt och det blev en hård kamp med duktig göteborgstjej Emelie Lindgren. Hon bjöd på tufft motstånd och vi låg sida vid sida ända till tredje sista hindret då jag fick ett litet försprång. Skönt att försvara titeln från förra året. Hade en riktigt bra känsla gällande löpningen. Alla hinder övervanns på första försöket och kroppen var stark. Ett race jag varmt kan rekommendera för dig som vill testa ett roligt, tufft och lokalt lopp.


17/8 Toughest, Vörå, Finland

Lycklig att få bo precis vid banan, så lyxigt. Laddade med att springa ett s k "rekvarv" för att vara mentalt förberedd på hur loppet skulle läggas upp. Jag passade på att träna lite på hindren.

Startade loppet starkt men drog ner lite på tempot, höll min plan och tredjeplatsen från 3 km och in i mål.

Jag kände mig inte stressad utan kunde köra på i min takt och passa på att skrapa av leran från Muddland innan rampen. Dock var löpningen tung och kroppen kändes trött men skadefri. Det var härligt att stå på pallen med så duktiga atleter och som alltid fantastiskt att spendera helgen med alla grymma OCR-atleter.


24/8 Reborn, Danmark

Ett tekniskt lopp med galna backar (det behövdes rep i vissa för att ens komma upp😂). Fick ingen plats i elite då jag var sent ute men hade en tid som stod sig bra. Racet var inte med i min racekalender men såg så kul ut att jag valde att köra. Alla hinder avklarades på första försöket, vilket är starkt då det var flera helt nya riktigt utmanande, jättekul! Racet gick på ett slott, så miljön var magisk, så glad att jag tog chansen att springa. Nästa år blir det i eliteklass.


2019-07-27 Orientering Norrköping

Hälsning från Pia: Jag har även hunnit testa helt andra grejer. Till exempel när vi fick ta över Wellnox insta-konto och sända från min allra första orienterings­tävling på självaste O-ringen, så coolt. Vi, Andreas Sand och jag, var galet taggade. Loppet skulle starta vid Yxbacken och fortsätta vid Ågelsjön. 6 km medelsvår distans skulle vi ge oss på. Med inlånade kompasser, kartor och glatt humör gav vi oss av mot starten.

Det var en stor folkfest och toppenbra arrangerat event. Innan vi sprang ut för att jaga första kontrollen fick vi en snabbkurs i kartsymboler vilket visade sig vara ett riktigt smart drag. Väl i skogen lubbade vi på bra, njöt av vacker skog och alla medtävlande. Vi missade inte en enda kontroll!!! Det gick superbra, vi vann inte men vi deltog och var grymma. Kan VI så kan alla!

Stort tack till Wellnox som gav oss chansen att testa, det var fantas­tiskt. Som alltid hade vi laddat med RÅ-kraft i form av RÅ Rödbetskoncentrat.


2019-06-27--28 EM Polen

Pia berättar:

Så kom då ett av årets tuffaste men också ett av de viktigaste racen. Europamästerskapen som pågår i dagarna tre. Detta år var det Polen som var arrangören.

"Short race" är ett kort race för de snabba och tekniska. Plötsligt var det inte så kort - ca 6 km (vanlig sträcka 3 km) med hinder 40 hinder. Jag kände mig stark och var förberedd på värmen (ca 30 grader på stadion). Tyvärr klarade jag inte sista hindret, "pegboarden", innan timecapen. Så enormt besviken när jag hade kämpat med de andra hindren. Hem och bryta ihop, analysera och ladda för morgondagen.

"Standardcourse" 15 km (som blev 17 km) och 60 hinder som var närmre 70. Lite svalare väder. Nervös känsla då samtliga hinder från korta banan var med på långa. Jag hade respekt för några av hindren men det flöt på bra ända till den s k "laxtrappan"; du ska hoppa med en stång 3 dm uppåt till två hakar. Jag fick göra tre försök men sen satt den. Jag fick självförtroende och ytterligare en kick när jag satte ett polskt hinder (Nunchuck på en snurrande stång) direkt och fick höga applåder från alla som stod i reetray line. Jag är stolt över min uthållighet och styrka att klara alla extremt krävande hinder.

Jag slutade 4:a bland så grymma tjejer men det kändes surt att missa tredjeplatsen på sista hindret. Men nästa gång är det bara att springa fortare och vara effektivare på hindren.

Hela EM var varmt och vackert. Racet innehöll förvånansvärt många backar vilket är kul. Jag tar med mig den härliga känslan att ha besegrat ett till synes (iaf dagen innan) omöjligt hinder efter att ha sprungit många fler km och kört en herrans massa fler hinder, allt är möjligt!


2019-03-09--2019-06-15
Uppdatering från Pia:


9/3 Spartan, Mallorca

Ett backigt lopp med många höjdmeter, inte så tekniska hin­der men tunga bär­hinder i backe till­sammans med tuff trail blev en utma­ning.

Racet innehåller straffburpees om ett hinder misslyckas. Slarvade och klev upp för snabbt på balanshindret slackline och gjorde mina 34 (bäst att göra några extra) burpees.

Slutade trea i min åldersgrupp och kände mig sjukt nöjd då det var mitt första Spartan-race. I och med det kvalade jag till Spartan-VM. Hade en fin tid i Spanien med sol, härligt umgänge och värme!


6/4 OCR Golden Trophy

Ett lopp på 5 km med 100 hinder.


13/4 Enköping OCR

Ett annorlunda race som avgörs i kortare heat. Här gäller det att lubba så fort som möjligt och kasta sig över hindren. När startskottet gått rusade pulsen upp och mjölksyran sprutade i loppets slut. Jag lyckades vinna alla fyra heat. Blev överraskad över att kunna prestera så bra på ett kortrace. Hade en bra känsla med mycket fart och en pigg och tävlingssugen kropp. Dock bjöd vädret på lite frost och regn som utmanade greppet och gjorde musklerna stela. Summa summarum en lyckad racehelg med härliga människor.


4/5 Ultimate OCR Åkersberga

9 km med 40 hinder. Det var Elitstart med nordens bästa löpare som gällde. Race-premiär i Sverige, kändes lite pirrigt - hur tränad var kroppen efter vintern? Ganska bra skulle det visa sig. Slutade 8:a totalt och 1:a i åldersklass 40-44 år.

Här bjuds deltagarna på en perfekt mix av tuff trail och kluriga hinder som alla ska övervinnas. Jag gick ut lugnt och ökade, hade en bra känsla genom hela loppet. Kunde tagit några smartare alternativ vid två hinder för att spara tid, men alla hinder flöt på bra på första försöket. Kände mig grymt stark på bärhindren, som här med stocken som ska bäras upp- och nerför en 200 m skidbacke.

Efter mitt lopp var det dags för sonen Hugo att tävla, jag sprang med som coach vilket är bra volymträning för löpningen. Han behövde endast hjälp att komma upp i några hinder annars var han ruskigt bra och imponerade i löpningen.


25/5 Runmageddon

12 km 50 hinder. Första racet i Polen och denna serie. Syftet med att tävla just på denna bana var att flera av hinder eventuellt skulle komma på EM i just Polen och att få springa en längre distans.

Racet var en bit utanför Warszawa. Banan såg tuff ut, många höga väggar varav en på tre meter. Istanken före en lång rigg skrämde mig lite då greppet påverkas av vatten och kyla. Dock kändes det superspännande med många nya hinder­typer. Jag älskar att ställas inför problem och känna lyckan över när kropp och knopp samarbetar och hindren över­vinns. Lärde känna nya polska tjejer som också tävlade i elitklass, en fantastisk bonus med sporten.


8/6 Toughest Umeå

Mitt första race i serien där målet var att få till fyra bra race. Banan är 8 km med 40 hinder. Att starta i elitklass innebär att alla hinder ska genomföras på ett korrekt sätt enligt regelboken. RÅ har sponsrat hela serien, stort tack!

Racet bjöd på fantastisk trail, satte 4:a av sex fastline (svårare hinder som tar kortare tid). Slutade 3:a i elitklassen till vilket delvis bidrog att några i toppen inte sprang.

Tyvärr sträckte jag ryggen vid ett "bärhinder" där jag i ivern ryckte upp 25 kg på ett tokigt sätt, så klantigt. Kroppen sa rejält ifrån vid 5 avklarade km. Jag kunde inte springa utan fick lunka fram. Spännande med en tät kamp om tredje­platsen där det egentligen avgjordes på sista hindret - rampen som jag satte på första försöket.

Heja kroppen som läkte snabbt på en vecka så jag var race-klar helgen efter! Tack till Helhets­hälsans hus i Norrköping som ställer upp med tider för behand­ling när det krisar.


15/6 Toughest Stockholm

Sprang med ett leende då smärtan i ryggen var mycket bättre, hade dock inget tryck i backarna och tvingades gå. Benen som "vilat sig" under racet var fräscha och jag klarade åter rampen på första försöket, plockade tre placeringar. Så tack benen och rampen, "you saved me" denna gång. Placeringen blev en 6:e plats vilket är riktigt bra då startfältet var starkt.

Jag funderade lite över en psykisk aspekt; innan racet var jag bara tacksam över att kunna delta, men efteråt kände jag mig missnöjd över att inte ha presterat bättre?!? Men det kanske är tävlingsgenen i mig som är drivkraften att förbättras?


2018-10-19--21
OCR VM 2018 i London


Till 15 km-loppet i klassen 40–44 år kom 80 deltagare från 67 länder. Loppet var tufft och banan hade ett hundratal hinder. Pia låg på silverplats till näst sista hindret. Här var armarna för trötta och hon slutade på 5:e plats. Endast åtta av deltagarna klarade tidsgränsen för målgång. Även i 5 km-loppet kom Pia på 5:e plats.

Läs mer här >
2018-09-08 MVLT Extreme Run 2018
Pia vann av 166 st kvinnor på en 8 km-bana med ca 40 hinder. "Det var jättekul att springa lokalt i Skänninge😁. Malin, en av mina vänner och konkurrenter, tog silvermedaljen. Ännu roligare var andra varvet som jag sprang som coach för ett gäng OCR-fantaster. Alla kom i mål, vilka fantastiska krigare!" berättar Pia.


 


2017-11-18
Ullevi Arena Challenge är Nordens hindertätaste OCR-lopp - 5 km, 60 hinder, 1000 trappsteg - start och mål på Ullevi i Göteborg. Pia Kind vann damklassen.


 


2017-10-13--15
Pia är nyligen hemkommen från Kanada där hon har deltagit i VM i OCR i två olika lopp. Förutom guldmedaljen på 15 km klassisk bana tog Pia ett brons på 3 km sprint.
Läs mer här >


2017-09-09
Pia deltog i MVLT Extreme Run som genomfördes i Skänninge. Hon avverkade den 8 km långa hinderbanan snabbast av damerna och kom på 13:e plats i hela loppet.


2017-09-07
Pia sprang Sofia­loppet i Norrköping, ett familjelopp på 5 km till minne av Sofia Lindkvist och de nära och kära vi förlorat och som kämpar mot cancer.