RÅ Partner Kayak Team Bohus Bergsprängning

Kayak Team Bohus Bergsprängning


Europas första kanotteam, med landslagskanotister inom sprint, maraton, surfski och multisport, satsar på de högre valörerna av medaljer och har jobbat hårt för att optimera nutritionen för prestation. Med rödbetsjuice och ingefärashots har ytterligare en pusselbit lagts.

Följ Team Bohus Berg­sprängning >   

2017 startade Europas första kanotteam här i Sverige, Kayak Team Bohus Berg­sprängning. Teamet fungerar likt dagens många långloppsteam inom längd­skidor, och det är just långlopp som för samman alla de tiotalet aktiva i teamet. Teamet består nämligen av landslags­aktiva inom olika kanotgrenar, allt från OS-grenen sprint, där de tävlande paddlar så snabbt som möjligt på en rak bana, till surfski där de tävlande paddlar från A till B i stora vågor ute på havet.

Långa kanotlopp
Det som håller samman gruppen är alla de aktivas fäbless och fascination för längre lopp.

Teamets starkaste gren är utan tvekan ”kanotmaraton”, där de tävlande ofta paddlar ett antal varv på en rundbana, ofta i floder, över 20 till 30 kilometer. Under varje varv måste kanotisterna göra ett så kallat lyft, där de hoppar ur kajaken på brygga eller strand och springer ett hundratal meter innan de hoppar i igen.

I somras tog teamet bland annat tre 5:e platser på EM, ett Världs­cup­brons och åtta topp 10-platser i Världscupen! Sportchefen Danny Hallmén berättar:

Längdskidor bra vinterträning
Något som kanske låter lite udda, men som vi tror starkt på, är att vårt team även startat ett skidteam! Längdskidor är perfekt träning för syre­upp­tagnings­förmågan och våra kanotister får dessutom i stak­ningen träna likvärdiga muskler som i paddlingen. Vi har sett att skidåkningen gett bra resultat för paddlingen och satsar lite extra i år med tävlings­dress, flera tävlingar och läger.

Vi hoppas framför allt mycket på Joakim Lindberg som tog en 95:e plats på Vasaloppet förra året, hans första Vasalopp.

Synliggöra och optimera
Teamets mål är förutom att synliggöra kanotidrotten mer, självklart även att optimera förutsättningarna för de aktiva i teamet så att de kan nå sina mål.

En del som vi ligger i framkant med jämfört med andra länder är just vårt arbete kring nutrition. Vi har jobbat stenhårt och har bra samarbeten som ger allt från perfekta vätskesystem, energiintag och produkter, till näringsrika luncher till de aktiva.

Näring och kost viktigt - RÅ-juicer används
En sista pusselbit som vi saknat har varit nutritionen inför våra tävlingar och det lilla extra i vardagen. Det är där Wellnox och deras RÅ-produkter kommer in! I vardagen uppskattar vi framför allt RÅ Balans och RÅ Ingefära som ger de aktiva mer energi under dagen och hjälper till att hålla dem friskare under våra tunga träningsperioder.

Inför ett viktigare lopp eller tävling laddar vi vanligtvis fyra till fem dagar med 1 dl Rå Koncentrat varje dag, och på tävlings­dagen laddar vi lite extra två timmar innan vårt viktigaste lopp med 1,5 dl.

Det är nitraterna i rödbets­koncentratet vi vill åt i och med att de sänker syreförbrukningen och på så sätt ger ökad prestations­förmåga i framför allt längre lopp. Det som vi ju gillar att hålla på med!
Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


Uppdatering januari 2019
Skidsäsongen är igång och vi har haft både pallplatser och riktigt framskjutna placeringar. Nyss hemkomna från Schweiz där vi gjorde internationell premiär i långlopps­världscupen i skidor och fick till och med lite tv-tid på kanal 9 😊. Blev 50:e, 60:e och 62:a plats för våra bästa, riktigt bra eftersom de mötte 75 proffsåkare som får betalt för sin skidåkning och vi är kanotister 😊.


Kommande aktiviteter
Se här >
2018-05-12 Vinst i Norrviken runt!
Läs mer här >