RÅ-Partner Tiffany Bettembourg

Tiffany Bettembourg


Kettlebell är en sport som är krävande både mentalt och tekniskt, det gillar Tiffany.

Följ Tiffany >

MIN HISTORIA >

Tiffany, som kommer från Falun, har alltid haft en aktiv livsstil och sökt nya utmaningar. Under hösten 2013 upp­täckte hon kettlebells av en slump, via ett pass på sin tränings­anläggning i Linköping. När hon började med träning­sformen upplevde hon resultat redan från första månaden.

Sedan 2016 har hon vunnit ett flertal brons-, silver- och guld­medaljer från SM, NM, EM och VM, hon har också slagit flera världs­rekord i grenen Jerk över samtliga viktklasser. Under 2017 och 2018 har hon slagit sammanlagt sju svenska rekord över samtliga vikt­klasser i grenarna Long cycle och Jerk. Hon har uppnått flertalet Master of sport-titlar under 2018, vilket kan ses som en utmärkelse för mycket goda prestationer inom sporten.

Hennes främsta målsättning nu är att slå världsrekordet i Jerk även med 2x20 kg-klot (130 reps) samt VM-guld i Long cycle 2019.

I hennes satsning ingår rödbets­juice, "på grund av dess dokumen­terat positiva effekt på syreupp­tagningsförmågan", säger hon, juicen har hon druckit sedan 2016. Hon uppskattar även RÅ ingefärsjuice som medverkar till att förkylningar håller sig borta.

Tiffany arbetar som jurist på LRF Konsult. Hon gillar att resa och umgås med nära och kära.


Tillbaka till RÅ-Partner >

NYHETER


2019-09-08
Igår gjorde Tiffany den sista större tävlingen för säsongen, SM i Long cycle i Linköping. Hon gjorde 93 reps med 2x20 kg, och fick därmed ett personbästa med 1 rep sedan hon tävlade i Finland för två veckor sedan. Hon tävlade i viktklass -68 kg denna gång och vann densamma samt satte nytt svenskt rekord (dock inte världsrekord som hon gjorde i -63 kg-klassen). Tiffany hade nog formplatån i Finland, med den bästa formen hon haft på länge. Hon tror att två veckor dessvärre inte räckte för återhämtningen. Känslan på plattformen var inte alls densamma och 93 reps fick hon kriga för. Nu kommer en tid för återhämtning och reflektion över vilka de nya målen skall vara.


APCON 2019 i Helsingfors, Finland, 2019-08-23--25
- Cup of Scandinavia

Tiffany vann i den öppna 2x20 kg-klassen, longcycle, i lördags trots att hon körde mot alla viktklasser. Hon tog även världsrekord i 63 kg efter en medveten viktnedgång. Gjorde 92 reps. Det blev brons i snatch 1x16 kg 150 reps (ej PB), också öppen viktklass.


2019-05-23--26 VM i Dublin, Irland
Tiffany berättar: "Resultatmässigt uppnådde jag inga personbästa, vilket jag för övrigt delade med flertalet atleter som alla presterade sämre än förväntat. Resultatet räckte dock till tre silver, två individuella i grenarna Biathlon (Jerk 2x20 kg + Snatch 1x20 kg) och Long cycle (2x20kg), samt ett lagsilver i long cycle-stafett. Jag var såklart nöjd över placeringen med hänsyn till att mina resultat var en bit under mina personbästa, även om det givetvis inte är den bästa placeringen. Jag var mest nöjd med min inställning inför VM och att jag mognat som atlet under åren med mer konstruktiva tankar, vilket har lett till att jag uppskattat mer att tävla på det största mästerskapet under året.

Resultat: Biathlon: 2x20 kg Jerk 121 reps, Snatch 1x20 kg 88 reps samt Long cycle: 2x20 kg 78 reps

Kommande tävlingar
De tävlingar jag tar sikte på nu är en cuptävling i Piteå, där både svenska och internationella lyftare kommer att delta. Tävlingen ska samköras med stadsfestivalen 'Piteå dansar och ler'. En av grenarna kommer att vara Long cycle. Den äger rum i slutet av juli. Den andra tävlingen är Cup of Scandinavia (Nordiska mästerskapen) som ska samköras med Finlands största fitnessmässa i Helsingfors, i slutet av augusti. Under sommaren kommer jag med andra ord ligga i hårdträning.

Första helgen i september ska SM i Long cycle äga rum i Linköping. Campushallen (där jag tränar), en av Sveriges största träningsanläggningar, är arrangör. En hel del RÅ-sponsrade atleter, inklusive jag, kommer att tävla."


2019-03-09--10 SM i Falun i biathlon (jerk + snatch)
Tiffany berättar: "Resultatet blev jerk 2x20 kg 108 reps samt snatch 1x20 kg 97 reps, vilket resulterade i guld både i de separata grenarna och gällande totalen/biathlon, dvs tre guld totalt! Givetvis nöjd med placeringarna, även om jag i min starkaste gren var långt från personbästa. Kroppen var trött, jag hade även tekniska problem med den klocka som räknade mina reps. Dock är jag väldigt laddad inför VM i Dublin och har om möjligt ännu mer motivation inför det!"


2019-02-16 Crossfit Eken i Stockholm
Tiffany berättar: "Egentligen hade jag tänkt köra med 18 eller 20 kgs inför SM, men eftersom jag veckan innan kämpat mot förkylning, avstod jag från de tyngre vikterna och körde med 16 kgs. Det slutade med att jag slog mitt gamla världsrekord i jerk (gjorde 165 reps 2x16 kg i jerk). Jag tävlade även i snatch och lyckades med 159 reps med 1x16 kg."


2018-10-13
Tiffany slog ett världsrekord i grenen jerk, 72 repetitioner med 2x24 kg. Hon slog det gamla i sin viktklass med 19 repetitioner.


På bilden Tiffany tillsammans med Per Olhans.